Vaccinul care ar putea reduce riscul de infarct miocardic

În urma unui studiu desfășurat pe o perioadă de 4 ani, oamenii de ştiinţă americani au descoperit că vaccinul Canakinumab, administrat o dată la trei luni, poate scădea riscul de infarct miocardic cu 24%, prin reducerea inflamaţiilor. Mai mult decât atât, acelaşi vaccin a scăzut cu 36% riscul de spitalizare pentru pacienţii cu angină şi cu 32% nevoia de intervenţii chirurgicale, precum cele de bypass. Un alt efect extrem de încurajator al medicamentuluie este că cei vaccinaţi prezentau un risc cu 51% mai mic de a suferi un deces din cauza cancerului la plămâni.

O nouă eră în tratamentul bolilor de inimă

Rezultatele cercetării, coordonate de prof. Paul Ridker, de la Facultatea de Medicină Harvard, SUA, au fost prezentate la Barcelona, în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie. Studiul, la care au participat 1.000 de medici, a fost efectuat pe 10.000 de pacienţi, din aproximativ 40 de ţări. Medicii specialişti consideră această descoperire ca fiind cea mai mare după cea a statinelor, în domeniul bolilor cardiovasculare.

Vaccinul funcţionează atacând proteina interleukin-1, care poate duce la inflamaţii în organismul uman. Medicamentul, care momentan este aprobat doar pentru tratamentul unor boli rare, va primi în perioada următoare licenţa de punere pe piaţă şi pentru tratarea bolilor inimii. Vaccinul are şi efecte secundare, extrem de rare, sub forma unor infecţii cu potenţial fatal. Cercetările continuă, în condiţiile în care, în paralel, au loc testări clinice, finanţate de Guvernul SUA, pentru un medicament mai vechi, numit methotrexat, care se pare că ar avea efecte similare.

Surse: dailymail.co.uk; sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.