Vidul legislativ din legea malpraxisului – un pericol pentru medici si pacienti

Este bine cunoscut faptul ca Romania nu are in prezent o lege clara in ceea ce priveste malpraxisul, iar in aceste conditii, acuzatiile de malpraxis au devenit in ultimpul timp o rutina. Pericolul acestui vid legislativ este ca poate duce la dezvoltarea unei medicine defensive, care efecteaza atat medicul cat si pacientul, dar si sistemul de sanatate.

Pe langa faptul ca legislatia malpraxisului nu este unitara, aceasta contine si o terminologie neadecvata care creeaza confuzie. De aici si ideea falsa ca medicii nu raspund pentru faptele lor si ca pacientul nu este protejat in fata unui act medical care il afecteaza.

“Este foarte importantă stabilirea, în mod clar, a obligațiilor medicului față de pacienți, deoarece medicii, au o obligație de diligență, trebuie să depună toate eforturile și să implice toate cunoștințele și mijloacele medicale pe care le dețin pentru a obține un rezultat. Însă, atenție, trebuie subliniat faptul că medicilor nu li se impune să obțină acel rezultat!”, a explicat  Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners. Singura categorie de medici a caror obligatie fata de pacienti poate fi interpretata ca una de rezultat ar fi cea a medicilor esteticieni.

Din cauza vidului legislativ, cazurile de malpraxis care ar trebuie analizate de catre Comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica sunt solutionate de instantele penale, deoarece comisia nu are putere de lucru judecat in fata hotararii instantei penale.

Avocatii de la McGregor&Parteners sustin ca legislatia actuala permite chiar si asiguratorilor sa gaseasca modalitati legale prin care sa nu plateasca suma asigurata in caz de malpraxis, iar acest lucru ii face pe pacienti sa incerce sa recupereze prejudiciul de la medici. In acelasi timp, si medicii ar trebui sa beneficieze de polite de asigurare pentru malpraxis care sa le permita sa isi faca meseria fara constrangeri.

“Adevărul este că modul neclar în care este reglementat malpraxis-ul medical în legislația națională are repercusiuni asupra modului în care specialistul își va exercita activitatea, prin practicarea unei medicini defensive și reținute.”, a adaugat Boiana Berchi, Partener McGregor & Partners.

 

Text: Bianca Badescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.