Zgomotul urban crește riscul demenței

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Michigan au publicat rezultatele unui studiu care sugerează că zgomotul urban poate creşte riscul apariţiei demenţei la un moment dat în viață. Demenţa reprezintă declinul capacităţii mintale și este caracterizată de pierderea memoriei şi a altor abilităţi de gândire, care pot afecta activităţile zilnice. Potrivit statisticilor, la fiecare 4 secunde este diagnosticat un caz nou de demenţă.

Legătura dintre zgomotul urban şi apariţia demenţei

În acest studiu au fost incluşi 5.227 de participanţi care aveau vârsta de 65 de ani sau peste, dintre care 30% sufereau de insuficienţă cognitivă uşoară, iar 11% aveau boala Alzheimer. S-a descoperit că persoanele care locuiau în zone în care zgomotul era mai mare cu 10 decibeli peste medie prezentau un risc cu 36% mai mare de a dezvolta insuficienţă cognitivă uşoară. În plus, rezultatele au arătat că riscul de a face boala Alzheimer a fost cu 30% mai mare.

Sara D. Adar, autorul principal al studiului, a declarat că în cazul comunităţilor urbane obişnuite din Statele Unite, nivelurile ridicate de zgomot pot afecta creierul persoanelor în vârstă.

O altă echipă de cercetători din cadrul Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Columbia au urmărit efectele cauzate de zgomotul provenit de la metroul din New York. Aceştia au constatat că expunerea zilnică la un astfel de zgomot poate cauza probleme de auz. Cel mai înalt nivel de zgomot înregistrat pe o platformă de metrou a fost de 106 decibeli, limita fiind de 87 decibeli.

Surse: sciencedaily.com; medlife.ro

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.