Home Slider 5

Home Slider 5

Home Slider 1

Home Slider 1

Home Slider 3

Home Slider 3

Home Slider 4

Home Slider 4

Home Slider 2

Home Slider 2

Ultima oră

La nivel european, sectorul privat de sănătate asigură aproximativ 40% din totalul paturilor spitalicești și oferă îngrijire pentru milioane de pacienți în fiecare zi, anunță Uniunea Europeană a Spitalelor Private (UEHP) printr-o scrisoare deschisă adresată tuturor statelor membre, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în fiecare an pe data de 7 aprilie. Scrisoare deschisă UEHP: „Este nevoie de investiții mai mari” Semnată de Oscar Gaspar, președintele UEHP, și Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Premiul Nobel pentru Medicină 2024 a adus în prim-plan doi oameni de știință care au lucrat la descoperirea unui principiu fundamental care guvernează modul în care este reglată activitatea genelor. Premiul Nobel pentru Medicină 2024 pentru microARN Adunarea Nobel, formată din profesorii de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia), a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2024 cercetătorilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN și a rolului pe care acesta îl are în reglarea post-transcripțională…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Specialiștii și pacienții care se confruntă cu osteoartrită severă ar putea lua în calcul semaglutida ca alternativă la injecțiile cu steroizi și substanțe lubrifiante, altfel spus tratamentul clasic urmat timp de ani de zile. Semaglutida, alternativă în osteoartrita? Un studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine a arătat că pacienții cu osteoartrită moderată a genunchiului care au luat tratament cu semaglutidă săptămânal, timp de mai mult de un an, au raportat o scădere cu aproape 50% a…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Interviuri

Medic primar în parodontologie, dr. Mariana Cărămidă și-a croit drumul către cariera în stomatologie încă din liceu, când a experimentat sentimentul de împlinire dat de ajutarea celor din jur. Face parte dintre acei tineri specialiști dedicați muncii lor, ajungând să practice stomatologia cu maximă pasiune. Interesul ridicat pentru această ramură medicală i-a adus, pe lângă satisfacții și responsabilități, și recunoaștere în branșă, fiind membru în Societatea de Parodontologie din România, Societatea de Stomatologie Estetică din România, Federația Europeană de Parodontologie,…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Pentru dr. Andreea Ciubotaru, o dorință din copilărie s-a transformat într-o carieră de succes. Pasiunea pentru medicină a avansat treptat spre excelență. După cei peste 20 de ani de experiență în oftalmologie, este primul specialist român care a obținut doctoratul „Magna cum Laude” la Universitatea Ludwig-Maximilians München, Germania. Focusul profesional a fost setat pe o ramură medicală cu totul specială – oftalmopediatria. Nu este vorba de o supraspecializare imposibilă, ci despre una care oferă satisfacții uriașe, după cum ne detaliază…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

După un an de mandat în calitate de președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), dr. Florin Lăzărescu trage linie și face un prim bilanț. Care este cea mai mare provocare cu care se confruntă în prezent medicii stomatologi din România, ce concluzii s-au tras în urma amplului studiu național care a analizat starea de sănătate orală a românilor, ce măsuri sunt necesare pentru asigurarea serviciilor stomatologice în mediul rural, dar și care sunt inovațiile ce vor transforma fundamental…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Practică medicală

Sportul creează dependență, una sănătoasă, dar și aici trebuie să fie trasate niște limite, altfel cei care practică sport se vor confrunta cu suprasolicitarea sau overuse injuries. Introducere Suprasolicitarea în sport este o stare în care sistemul musculo-scheletal este expus la efort intens prelungit în mod repetat, după care nu îi este lăsat suficient timp pentru recuperare ceea ce duce la microleziuni sau leziuni de suprasolicitare. Leziunile de suprasolicitare cresc riscul de accidentare și scad performanța.Structurile afectate în suprasolicitare sunt:…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Salmoneloza definește infecția cu specii bacteriene din genul Salmonella, fiind una dintre cele mai frecvente zoonoze (infecții transmise de la animale la oameni) la nivel global. Se prezintă, în mod tipic, drept gastroenterită acută, însă anumite serotipuri de bacteriene pot duce la infecții cu potențial mult mai sever – febră tifoidă și sepsis. Infecțiile cu Salmonella tind să aibă impact epidemiologic semnificativ, fiind responsabile de focare alimentare recurente, mai ales în acele regiuni în care infrastructura sanitară este deficitară. Simptomele…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Shigelloza definește infecția bacteriană acută a tractului digestiv, cauzată de bacterii din genul Shigella. Afecțiunea este recunoscută drept una dintre cele mai frecvente cauze ale dizenteriei la nivel mondial. Boala se manifestă printr-o enterolitică severă, caracterizată prin diaree de tip sangvinolent (dizenterie bacilară), febră, dureri abdominale severe. În cazuri severe, shigelloza poate evolua spre complicații grave, precum sindrom hemolitic-uremic (SHU), sepsis, sindrom de malabsorbție cronică. O problemă serioasă o reprezintă faptul că ingestia unui inocul extrem de redus (10-100 de…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Farmacoterapie

Profilul farmacologic al unui medicament reprezintă ansamblul de proprietăți și efecte pe care le are acesta în organism, incluzând atât efectele terapeutice, cât și pe cele secundare. Cunoașterea factorilor care influențează profilul farmacologic al medicamentelor permite clinicienilor să adapteze tratamentul în funcție de nevoile individuale ale pacientului, pentru a obține beneficii terapeutice maxime, cu un risc minim de reacții adverse, asigurând astfel îmbunătățirea calității îngrijirii medicale pentru pacienți. Medicamentele și profilul farmacologic – introducere [1-3] Medicamentele reprezintă o componentă esențială…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare globală pentru sănătate, cauzată de răspândirea rapidă a microorganismelor rezistente la antibiotice. În momentul actual, cauzează aproximativ 700.000 de decese pe an la nivel mondial și se estimează că va genera un cost de 100 de trilioane de dolari până în anul 2050. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a nominalizat rezistența la antimicrobiene ca fiind una dintre cele zece amenințări globale. Deși o serie de noi antibiotice cu molecule mici sunt, în…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Geroprotecția sau antiîmbătrânirea este un proces important, dar slab înțeles al sănătății. Declinurile funcționale și biologice asistate pe parcursul îmbătrânirii au un impact remarcabil asupra proceselor de la nivelul organismului, determinând modificări ale stării de echilibru și leziuni ale organelor, care duc la apariția bolilor. Odată cu înaintarea în vârstă, există o scădere constantă a capacității sistemului imunitar de a-și îndeplini sarcinile, precum eliminarea agenților patogeni și stabilirea memoriei imunologice pe termen lung. Scopul final al tratamentului tuturor afecțiunilor, fie…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share