Home Slider 5

Home Slider 5

Home Slider 3

Home Slider 3

Home Slider 4

Home Slider 4

Home Slider 2

Home Slider 2

Ultima oră

În perioada 7-8 septembrie 2023, specialiști cardiologi din toată țara se întrunesc într-un eveniment științific, pentru comunicări medicale și sesiuni live transmise din Laboratorul de Angiografie și Cardiologie Intervențională din cadrul Ovidius Clinical Hospital (OCH), dotat cu primul angiograf Artis Icono Floor funcțional din România. Masterclass în cardiologie, la Ovidius Clinical Hospital Acest Masterclass în cardiologie, realizat în parteneriat cu Siemens Healthineers, este primul din România, fiind vorba de un eveniment științific de anvergură, ce coagulează comunitatea cardiologilor la nivel…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Cea de-a patra ediție a Conferinței Euroson PoC-US School Viena – Austria se va desfășura la începutul lunii septembrie. Evenimentul din acest an va avea ca temă centrală „Importanţa ecografiei în medicina primară şi de urgenţă, update-uri şi perspective”. Conferința Euroson PoC-US School Viena 2023 În perioada 8 – 9 septembrie 2023, European Ultrasound Working Group in Family Medicine – EUVEKUS (Grupul de Lucru European de Ultrasonografie în Medicina de Familie), invită specialiștii din domeniul medical să participe la Conferința…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Interesul pentru noile medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pentru tratarea diabetului de tip 2 a crescut exponențial în ultima vreme. S-a întamplat acest lucru ca urmare a apariției mai multor studii de specialitate care au confirmat că substanța activă din acestea – semaglutida – ajută și la scăderea în greutate. Unul dintre medicamentele cu semaglutidă a primit aprobarea Agenției Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratarea diabetului de tip 2, dar și a obezității. În prezent, aceste…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Interviuri

Pasionată dintotdeauna de corpul omenesc și de științele exacte, absolventă a Institutului Medico-Militar ca șefă de promoție, dr. Roxana Petre s-a îndreptat către medicină încă de la vârste fragede. Din perspectiva de medic specialist în boli infecţioase în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria, cu competențe clinice despre vaccinologie internațională și medicină de călătorie, consideră că domeniul medical devine din ce în ce mai frumos, fiind în plină evoluție. Ca membră în Societatea Europeană de Microbiologie și Boli Infecțioase, în…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Dr. Mihaela Niță este medic specialist pediatrie, Clinica de Diagnostic Gral Medical, vicepreședinte al Asociației Consultanților în Lactație din România și președinte al Alianței Europene a Consultanților în Lactație (ELACTA). Promovează puericultura, este trainer și organizator de cursuri în ce privește lactația și a pus bazele, alături de alți specialiști, a primei Bănci de Lapte Matern din țară, din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Marie Curie”. Iubește pediatria, caută tot timpul să fie la curent cu noutățile din domeniu,…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Medic primar în Medicina Familiei, instructor-formator, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și director al Conferinței de Medicina Familiei, dr. Sandra Adalgiza Alexiu este exemplul perfect că visul din copilărie poate deveni realitate. Pasiunea pentru domeniul sănătății a pornit de la o trusă medicală de jucărie, primită încă de la grădiniță. Anii de studii și gărzi au fost presărați cu experiențe care au demonstrat în timp că practica a fost cea mai bună cale de a învăța cum poate…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Practică medicală

Senzația de urechi înfundate este deosebit de frecventă în rândul populației, putând apărea atât ca urmare a unei patologii, cât și ca urmare a expunerii la diferiți factori de mediu. De exemplu, în timpul zborului cu avionul, ca urmare a schimbărilor bruște și frecvente de altitudine, multe persoane se vor confrunta cu senzația de urechi înfundate. Trompa lui Eustachio, un canal care face legătura anatomică între urechea medie și nazofaringe, nu se poate adapta instant la aceste schimbări de presiune,…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Gastrita este o afecțiune medicală care se caracterizează prin inflamarea mucoasei care acoperă pereții stomacului. Afecțiunea poate lua diferite forme, de la cazuri ușoare și asimptomatice, la cazuri severe și violente, asociate cu o scădere drastică a calității vieții și potențiale complicații. În practica clinică, clasificarea tipurilor de gastrită se bazează pe evoluția în timp (formă acută sau cronică), pe caracteristici histologice (profunzimea afectării), zonele afectate ale mucoasei și mecanismele fiziopatologice subiacente, care stau la baza apariției bolii. Este o…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Hipotensiunea arterială (tensiune mică) reprezintă o scădere a tensiunii arteriale sistemice, sub valorile considerate fiziologice. Chiar dacă nu există o valoare hipotensivă standard acceptată, se consideră că presiunile înregistrate cu valori mai mici de 90 mmHg (presiune sistolică) și 60 mmHg (presiune diastolică) descriu un profil hipotensiv. În practica clinică, hipotensiunea este o afecțiune benignă, frecvent slab evaluată și nediagnosticată, în principal pentru că o persoană cu tensiune mică este frecvent asimptomatică. În schimb, starea de hipotensiune are potențialul de…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Farmacoterapie

Durerea cronică este o problemă medicală și socio-economică majoră în țările industrializate. Este asociată cu o serie de costuri directe și indirecte ridicate și constituie cea mai frecventă cauză a dizabilității pe termen lung la persoanele de vârstă mijlocie. Durerea cronică reprezintă o provocare din punct de vedere al terapiei. Ea necesită un tratament multimodal personalizat, care include nutriție adecvată, exerciții fizice, somn adecvat, terapie comportamentală, terapii integrative și farmacologice. Durere cronică – introducere Durerea este o „experiență senzorială și…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Hipercolesterolemia familială, în formele ei heterozigotă și homozigotă, are un impact semnificativ asupra sănătății, manifestându-se prin creșterea pronunțată a nivelurilor plasmatice de colesterol LDL, generând astfel un risc crescut de ateroscleroză precoce și evenimente cardiovasculare severe. Prin implementarea unui tratament adecvat și rapid, se poate gestiona eficient nivelul crescut al colesterolului LDL, prevenindu-se acumularea plăcilor aterosclerotice și reducându-se probabilitatea complicațiilor cardiace. Introducere Hipercolesterolemia primară, fie sub forma familială heterozigotă, fie non-familială, reprezintă tulburări metabolice caracterizate prin niveluri crescute ale colesterolului…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial. Aderența la tratamentul antihipertensiv este influențată de diferiți factori. Farmacistul poate îmbunătăți aderența pacienților la tratament, prin consilierea pacientului cu privire la importanța respectării recomandărilor primite de acesta de la specialiștii din domeniul sănătății. Astfel, intervenția farmacistului în managementul hipertensiunii arteriale este esențială și, mai mult decât atât, este susținută de numeroase studii. Managementul hipertensiunii arteriale – introducere Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică la…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share