BARACLUDE (entecavir) este acum disponibil in Romania

Bristol-Myers Squibb a anuntat recent ca medicamentul BARACLUDE® (entecavir), pentru tratamentul infectiei cronice cu virusul hepatitei B, este de acum disponibil pe baza de prescriptie medicala in Romania.

BARACLUDE®, descoperit in laboratoarele Bristol-Myers Squibb, este o terapie antivirala orala creata special pentru a bloca replicarea (multiplicarea) virusului hepatitei B (VHB). BARACLUDE® este indicat pentru tratamentul adultilor cu hepatita cronica B, cu afectiune hepatica compensata si dovezi de replicare virala activa, cu dovezi de crestere persistenta a nivelului de aminotransferaze din sange – un marker pentru afectiunile ficatului – si cu boala hepatica activa, evidentiata prin biopsie hepatica.
"Hepatita B reprezinta o problema majora de sanatate cu ridicat impact medical si social. VHB este declarat virus oncogen, iar numarul de imbolnaviri prin infectia VHB in Romania nu este in scadere", a declarat, in cadrul lansarii produsului pe piata romaneasca, prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Sectiei de Medicina Interna si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Aparitia unor noi potentiale optiuni in tratarea pacientilor este extrem de importanta pentru intreaga comunitate medicala. Odata cu lansarea BARACLUDE® in Romania, avem un nou tratament important pentru pacientii cu hepatita cronica B si o solutie pentru scaderea incarcaturii virale pana la nivele nedetectabile. Hepatita cronica B este o boala cu potential letal mare si o problema serioasa de sanatate publica globala. In intreaga lume, peste 2 miliarde de oameni sunt infectati cu virusul hepatitei B si intre 350 si 400 de milioane de oameni sufera de hepatita cronica B. In Europa, aproximativ 1 milion de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B in fiecare an.

Masurarea incarcaturii virale (nivelul virusului hepatitic B din sangele pacientului) poate fi o metoda buna pentru a prognoza daca infectia cu virusul hepatitei B progreseaza catre afectiuni serioase ale ficatului si chiar catre cancer de ficat. Studii recente au aratat ca pacientii cu hepatita B cu un nivel ridicat al incarcaturii virale sunt expusi in viitor unui risc crescut de a dezvolta ciroza sau cancer de ficat.

Beneficiile sustinute de studiile clinice referitoare la BARACLUDE® dovedesc potentialul acestuia de a incetini progresia catre cronicizare a infectiei cu virusul hepatitei B. Acest lucru a fost dovedit in trei studii clinice la pacienti "naivi" – care nu au fost expusi altui tratament cu antivirale orale – si la pacienti care au dezvoltat rezistenta la lamivudina, un alt medicament folosit in tratamentul hepatitei B, pacienti infectati cu tulpina salbatica a virusului (AgHBe pozitivi) si cu virusul mutant (AgHBe negativi) avand afectiuni compensate ale ficatului.

Dupa 48 de saptamani de tratament – sau la doi ani pentru cei cu raspuns viral initial – BARACLUDE® a obtinut rezultate comparabile sau mai bune comparativ cu lamivudina, in ceea ce priveste ameliorari ale inflamatiei si fibrozei ficatului cauzate de VHB, dar si in ceea ce priveste reducerea incarcaturii virale din sange, normalizarea functiilor ficatului si seroconversia. In lotul pacientilor naivi la nucleozide si fara rezistenta dovedita la lamivudina, rezistenta la tratamentul cu BARACLUDE® de-a lungul celor 144 de saptamani a fost de sub 1% . Mai mult decat atat, BARACLUDE® a fost bine tolerat, la fel ca si lamivu-dina. BARACLUDE® are un profil beneficiu-risc favorabil, bazat pe eficacitate, rezistenta si siguranta, dovedite in studiile clinice, profil care sustine utilizarea acestuia in tratamentul hepatitei cronice B la adulti.

Hepatita B este a 10-a cauza de mortalitate in lume. Complicatiile acestei boli provoaca peste 1.2 milioane de decese anual. De altfel, infectia cu virusul hepatiei B este cauza principala a carcinomului hepatocelular, o forma a cancerului hepatic. Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat HIV, virusul care determina maladia SIDA.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.