Personalitati ale farmaciei romanesti

Profesorul Alexandru Mavrodin

Dr. Farm. Dumitru Hurduc

Alexandru Mavrodin a fost profesor la Facultatea de Farmacie din Bucuresti, initial la catedra de Industria Medicamentului si apoi la catedra de Chimie Organica, de unde s-a si pensionat in anul 1986. A fost o personalitate de exceptie a Facultatii de Farmacie din Bucuresti, care s-a impus prin tinuta, pregatire stiintifica si calitati didactice, incat toate generatiile de farmacisti care l-au avut profesor pe Alexandru Mavrodin ii poarta recunostinta si respect.

Profesorul Alexandru Mavrodin a urmat cursurile primare la scoala condusa de Maria Delavrancea, sotia marelui dramaturg Barbu Stefanescu Delavrancea, pe care acesta l-a cunoscut. La aceasta scoala, in afara programului analitic, copiii primeau si o educatie artistica, iar micutul Alexandru Mavrodin inca de atunci canta cu multa acuratete la pian.

Intre anii 1911-1919, a urmat cursurile liceale la Colegiul Gh. Lazar din Bucuresti si, in paralel, a urmat si 4 ani la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, sectia pian, ceea ce explica, in mare masura, sensibilitatea si armonia sufleteasca a acestui mare profesor.

In anul 1919, devine student al Facultatii de Fizico-Chimice si, concomitent, student la Chimie Industriala in Politehnica. La Facultatea de Fizico-Chimice este coleg cu un alt mare profesor al Facultatii de Farmacie din Bucuresti, Nicolae Ioanid, cu care leaga, inca de atunci, o stransa prietenie care a durat toata viata lor.

In aceasta perioada i-a avut ca profesori, printre altii, pe Gh. Longinescu, pe Traian Lalescu, pe Hurmuzescu, pe Bungeteanu si altii. Ca urmare a rezultatelor stralucite la invatatura, tanarul Mavrodin obtine o bursa de stat pentru a-si continua studiile la Paris. Stagiul parizian dureaza intre anii 1923-1928, unde i-a avut ca profesori pe Haller, Blaise (cel care a introdus compusii organo-zincici in chimia organica) si Behal, profesor de chimie organica la Facultatea de Farmacie din Paris. Tot in aceasta perioada, a audiat cursurile nobelistilor Jean Perrin si Marie Curie, iar in timpul liber, lucra la o sectie noua a uzinelor Rhone-Poulenc. La sectia de industrie a medicamentului, Alexandru Mavrodin a lucrat sub indrumarea profesorului Haller, care era si consultant tehnic al uzinelor.

In formarea stiintifica a docto-randului Alexandru Mavrodin, un rol important l-a avut accesul la bi-blioteca Facultatii de Farmacie din Paris, mult mai dezvoltata si mai organizata decat cea a Sorbonei.

La Paris ii cunoaste si se imprieteneste cu Horia Hulubei, Elie Carafoli (viitorul profesor de aero-dinamica) si Gheorghiu, viitor profesor de Institutul Politehnic Bucuresti. Tot atunci il intalneste pe Stefan Minovici, profesor si decan al Facultatii de Farmacie Bucuresti, care se gasea la Paris pentru o serie de comunicari la Academia Franceza, in legatura cu formarea colesterolului si rolul sau in aparitia ateromatozei. Rezultatul muncii sale in capitala Frantei este obtinerea titlului de doctor "es Scienses, Physiques a l’Université de Paris", avandu-i ca presedinti de comisie pe Jean Perrin si Haller.

Intorsi in tara in anul 1928, profesorul Stefan Minovici, considerandu-l pe doctorul Alexandru Mavrodin drept cel mai competent si mai autorizat cadru, il numeste conferentiar la disciplina Industria medicamentului, in dorinta sa de a aplica intens sinteza organica in sfera medicamentului. In anul 1942, este avansat profesor agregat, iar in anul 1944, devine profesor titular. Prin reformele survenite in invatamant, in anul 1952, devine profesor titular al catedrei de chimie organica, disciplina de unde a iesit la pensie in anul 1968, ramanand in invatamant pana la implinirea varstei de 70 de ani.

Tot ce am spus pana acum trebuie inteles mai mult in spirit decat in litera si dorinta mea expresa este mai ales de a nu cadea in platitudine, declarandu-ma victima crizei de transmitere. Consider ca o mare datorie a fiecarui coleg farmacist comunicarea din generatie in generatie a faptelor mai importante din viata si profesie; in definitiv, istoria unei profesii se scrie prin aditivitate a cate putin de la fiecare. Trebuie sa spun ca profesorul Alexandru Mavrodin, de la inaltimea catedrei, a reusit sa transmita discipolilor sai dragostea adevarata pentru profesia de farmacist pe care a slujit-o cu devotament si demnitate. Cu totii trebuie sa fim de acord ca sunt foarte greu de gasit tonul si frazarea pentru un discipol, atunci cand vorbeste despre un profesor de-al sau, de talia profesorului Alexandru Mavrodin.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. T**v**i**:

      L-am avut profesor doua semestre in anul 1956 .Cred ca nu am lipsit vreodata la orele dumnealui  de curs , care pur si simplu mi-au ramas in memorie pentru modul articulat si explicit in care preda materia . Nu am uitat pana astazi de oxidrilul glicozidic din formula  glucozei Mi-am luat rmas bun in 1961 la plecarea  din tara si mi-a spus : Kavanian ,daca ajungi si la Paris transmite salutarile mele  fratilor C……si spune-le cat muncim pe aici pentru ,.. ,o ciorba”  Alexanadru Mavrodin a fist un om deosebit.  Dumnezeu sa-l odihneasca !