Botanica farmaceutica, un aliat al sistemului imunitar

Produsul vegetal conţine 3-8% antracenozide si 0,1% agliconi, exprimati in 1,8-dihidroxiantrachinona. Predomina glucofrangulozida reprezentata de un amestec de 2 izomeri: glucofrangulozida A (8-O-beta-D-glucopiranozil-6-O-alfa-L-ramnopiranozil emodol) si glucofrangulozida B (8-O-beta-D-glucopiranozil-6-O-beta-D-apiozil emodol). In timpul uscarii acesti compusi se scindeaza enzimatic in frangulozida A (6-O-alfa-L-ramnopiranozil emodol) si frangulozida B (6-O-beta-D-apiozil emodol). Exista si o diantrona (bis-glucoramnozida frangulae-emodol-dihidrodiantrona) care, in timpul uscarii, se oxideaza la forma antrachinonică. Scoarta proaspata contine numai antranoli si antrone (glucofrangularozida si frangularozida), compusi instabili si iritanti pentru mucoasele gastro-intestinale, provocand colici, voma, diaree. Pentru a fi oxidati la forme antrachinonice, neiritante, produsul vegetal proaspat recoltat se mentine timp de 1 ora la 100°C inainte de uscare sau se conserva 1 an, inainte de administrare. Alti constituenti prezenti in cantitati mici sunt: 1- sau 8-beta-glucozidele emodolului, crisofanolului si fiscionei, emodol diantrone (palmidina C, monoramnozida palmidinei C si ramnozida emodol-diantronei), 8-O-beta-gentiobiozil-emodol, 1,8-dihidroxi-2-acetil-naftalen, flavonozide, taninuri, mucilagii, oze, beta-sitosterol, principii amare, saponina, 4-5% substante minerale si urme de alcaloizi ciclopeptidici (frangulanina si franganina).

Produsul vegetal are actiune laxativa sau purgativa in funcţie de doza. Se administreaza sub forma de pulberi simple si compuse sau decoct 1% (250 g seara, la culcare), extracte fluide sau uscate. Pentru prepararea ceaiului se recomanda decocţia timp de 5 minute, apoi repaus 2 ore inainte de filtrare. Se poate asocia cu un antispastic. Mecanismul de actiune consta in stimularea chemoreceptorilor din plexul nervos intramural intestinal, determinand o crestere a secretiei de mucus si o intensificare a peristaltismului intestinal (colon stang si sigmoid). Actiunea lor se instaleaza lent, dupa 8-12 ore de la administrare. Principiile active, antracenozidele, inhiba activitatea pompei Na-K-ATP-azica a enterocitelor, determinand inhibarea resorbtiei apei, sodiului si clorurilor si cresterea excretiei de potasiu la nivelul mucoasei intestinale. In cantitate mare au actiune iritanta, congestiva asupra organelor pelviene, putand determina chiar hemoragii prelungite. Se elimina predominant renal si prin secretia lactata.

Produsul se recomanda pentru combaterea constipatiilor acute, ocazionale, pentru perioade scurte de timp. Produsul are numeroase contraindicatii: colopatii inflamatoare, ocluzii intestinale, colon iritabil, afectiuni ale organelor micului bazin (vezica urinara, uter, rinichi), varice, hemoroizi, in cazul femeilor gravide, in timpul ciclului menstrual, in perioada alaptarii (determina scaune diareice nou-nascutilor), la batrani si copii. Nu se administreaza concomitent cu hipokaliemiante (diuretice, cardiotonice, antiaritmice de tip chinidinic, vincamina). Supradozarea sau utilizarea prelungita creeaza dependenta si provoaca diaree, colite, colici, tulburari electrolitice, miopatie cronica, comportament nevrotic.

Produsul poate fi impurificat cu scoarta de Alnus glutinosa (anin), Viburnum opulus (calin), Salix alba (salcie), Rhamnus cathartica (verigariu).

Sef lucrari drd. Codreanu Marilena-Viorica,
Botanica farmaceutica si Biologie celulara,
Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, Bucuresti

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.