Terapia in poliartrita reumatoida: Abatacept

Abataceptul este aprobat in prezent pentru tratamentul poliartritei reumatoide la pacientii cu un raspuns ineficient la unul sau mai multe DMARD-uri. Sunt studii in desfasurare, pentru ca pare a fi folositor si in tratamentul psoriazisului, dar si in transplantul de organe. De asemenea, sunt create studii pentru pacientii diagnosticati cu colita ulcerativa, unde raspunsul la tratamentul standard a esuat. La pacientii cu diabet zaharat de tip I se incearca acest tip de tratament.

Aceasta terapie este reprezentata de un receptor solubil recombinat, complet umanizat, obtinut prin fuziunea domeniului extracelular al CTLA-4, cu fragmentul Fc al molecule de IgG1. El este primul reprezentant al unei noi clase de agenti biologici care tintesc modularea activarii limfocitului T. Abataceptul se leaga de CD80/86 de pe CPA, avand o afinitate mai mare decat CD28. In felul acesta blocheaza co-stimularea pe aceasta cale si, in consecinta, blocheaza activarea limfocitului T. Prin actiunea sa selectiva asupra CD80/86, abataceptul permite activarea pe alte cai, astfel incat activarea limfocitului T nu este complet compromisa.

Eficacitatea abataceptului in tratamentul poliartritei reumatoide a fost demonstrata in mai multe studii clinice. Un prim studiu a aratat ca abataceptul este eficace in controlul bolii ca monoterapie, la pacientii care nu au raspuns la DMARD. Asocierea abataceptului cu MTX s-a dovedit superioara dupa un an, comparativ cu tratamentul cu MTX singur, atat in controlul semnelor clinice, cat si in ameliorarea parametrilor fizici si a calitatii vietii.
Un studiu de faza III a demonstrat ca abataceptul, in combinatie cu MTX administrat timp de un an, are capacitatea de a ameliora nu doar semnele clinice, capacitatea functionala sau calitatea vietii, ci si de a incetini progresia leziunilor radiologice, fata de MTX singur.

De asemenea, abataceptul s-a dovedit eficace si la pacientii care nu au raspuns la blocantele TNF-α, intr-un studiu de faza III, in care a fost asociat cu DMARD clasice.
In cazul asocierii cu DMARD clasice, cele mai importante reactii adverse au fost infectiile, mai ales cele de tract respirator superior sau cele urinare. Incidenta neoplaziilor a fost comparabila cu cea din grupul placebo, dar potentialul abataceptului de a induce dezvoltarea suferintelor maligne trebuie evaluata in continuare. Au mai fost prezente: cefalee, vertij, tuse, dureri lombare.
In cazul asocierii abataceptului cu alti agenti biologici, reactiile adverse au fost semnificativ crescute (infectii, neoplazii, afectiuni gastro-intestinale, ale sistemului nervos), ceea ce conduce la ideea ca o astfel de combinatie nu trebuie folosita.

Abataceptul a fost aprobat in tatamentul formelor moderate sau severe de poliartrita reumatoida, la pacientii cu raspuns inadecvat la unul sau mai multi DMARD sau blocanti TNF-α. El poate fi administrat ca monoterapie sau in combinatie cu un DMARD clasic, dar nu si cu alti agenti biologici.

Produsul se prezinta sub forma de pulbere alba, in cantitate de 250 mg, pentru perfuzie endovenoasa si se recomanda sa se pastreze la 2-8oC.

Doza recomandata este de 500-1 000 mg (in functie de greutatea pacientului), sub forma de perfuzie endovenoasa, in 30 de minute. Administrarea se repeta dupa 2-4 saptamani de la prima perfuzie, apoi la fiecare 4 saptamani.

Bibliografie:
1.Moreland L., Alten R., Van den Bosch F., Appelboom T., Leon M., Emery P., Co-stimulatory blockade in patients with rheumatoid arthritis: a pilot, dose-finding, double-blind, placebo-controlled clinical evaluating CTLA – 4Ig and LEA29Y eighty-five days after the first infusion, Arthritis Rheum 2002; 46:1470-9;
2.Kremer J., Dougados M., Emery P., Durez P., Treatment of rheumatoid arthritis with the selective co-stimulation modulator abatacept: 12 month results of a II b, double-blind, randomised, placebo-controlled trial, Arthritis Rheum 2005; 52:2263-71;
3.Kremer J., Genant H., Moreland L., Russell A., Emery P., Effect of abatacept in patients with methotrexate – resistant active rheumatoid arthritis, Ann. Intern. Med. 2006; 144:865-76;
4.Weinblatt M., Combe B., Covucci A., Aranda R., Becker J., Keystone E., Safety of the selective co-stimulation modulator abatacept in rheumatoid arthritis patients receiving background biologic and non-biologic disease-modifying anti-rheumatic drugs, Arthritis Rheum. 2006; 54:2807-16.

Asist univ. drd. Carolina Negrei,
medic rezident medicina interna,
Catedra de Toxicologie, Facultatea de Farmacie,
UMF "Carol Davila", Bucuresti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.