Eritem solar

Reactie a epidermului datorata unei expuneri solare excesive. Dupa o expunere prea intensa sau prea prelungita la soare, pielea devine eritematoasa (roscata), chiar apar bule (basicute) pe ea, iar pacientul simte o durere usturatoare. In partea a doua a episodului, pielea se descuameaza in lambouri si se pigmentcaza neregulat. Eritemul solar corespunde unei arsuri de gradul intai sau al doilea. El survine fie la persoanele cu tenul alb, cu pielea saraca in melanina (aceasta din urma favorizand protectia fata de radiatiile solare), fie dupa o expunere insuficient protejata.

Tratamentul consta in aplicarea locala de creme impotriva arsurilor si in luarea de antalgice (calmante) pe cale generala. In caz de insolatie asociata, este uneori necesara o rehidratare in mediu spitalicesc. Pentru prevenirea insolatiilor, expunerea solara trebuie sa fie treptata, iar pielea sa fie protejata cu creme fotoprotectoare „ecran total” care filtreaza radiatiile ce produc arsuri (ultravioletele B). Aplicarea trebuie sa fie facuta din doua in doua ore, mai ales dupa transpiratie sau scaldat.

Cuvinte-cheie:

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.