Interviu prof. univ. dr. Olga Simionescu

Poate cauza stresul apariția unor anumite probleme ale tenului?

Cu siguranță! Acneea este agravată de stres, rozaceea, psoriazisul, dermatitele seboreice sunt doar câteva exemple ale legăturii în axa neuro-imuno-cutanată, un concept modern care leagă de SNC structura pielii. Dovezi există prin RMN-uri funcționale. De altfel, ectodermul și sistemul nervos central au o origine embriologică comună, provin din ectoderm.

Care este aportul tehnologiei în tratamentul problemelor dermatologice?

Gold standardul de diagnostic este examenul histopatologic. El se completează cu tehnici de imunohistochimie, imunofluorescență directă și indirectă, serologie, PCR. Aportul tehnologiei este esențial în diagnosticul de autentificare. Dermatoscopul este și el o prelungire a ochiului clinicianului, în mâini antrenate fiind ca un microscop de suprafață. În spatele mașinăriilor însă stau oamenii. Datorez o mare parte din gândirea mea medicală și acurateții diagnosticului dermatopatologului cu care lucrez în echipă de 24 de de ani, profesor doctor Mariana Costache. Un om distins, dedicat, extrem de inteligent și muncitor. Cu un suflet de aur. Apoi sunt progresele de laborator. În urmă cu câțiva ani doar, nu puteam ca dintr-o probă de sânge să diferențiez un pemfigoid bulos de alte maladii buloase. Aceste tehnici performante au rescris practic întregi capitole medicale.

Acneea este o problemă care poate apărea indiferent de vârstă, sub diferite forme. Care sunt opțiunile de tratament și de ce depind?

Corect. Acneea poate fi neonatorum, a sugarului, a adolescentului, a adultului tânăr, tardă. Tratamentul ține cont de vârsta pacientului, de forma clinică (într-un fel se tratează cea pustuloasă și într-un altul cea nodulară), de complianța la tratament și de intenția pacientei (daca este o femeie) de a avea o sarcină în viitorul apropiat. Vestea bună este că tratamentele sunt foarte eficiente, însă ele trebuie prezentate în fața pacientului și a aparținătorului (dacă vorbim despre minori), necesită consimțământ informat și o explicare clară a mecanismului etiopatogenic, iar tratamentul trebuie să pună în balanța raportul beneficii-risc. Alegerea trebuie să fie a pacientului, cu limitele subsecvente dacă nu optează pentru varianta ideală.

Există o anumită afecțiune (sau mai multe afecțiuni) care vă trezește mai mult interesul? Dacă da, de ce?

Eu iubesc dermatologia și îmi plac toate capitolele. Precum colegii mei din Clinica I Dermatologică a Spitalului Clinic Colentina, am și câteva domenii de supraexpertiză, cum ar fi leziunile de pigment, maladiile buloase, cancerul cutanat, psoriazisul și bolile de țesut conjunctiv, venerologia. Ce este interesant la noi este polimorfismul cromatic și faptul că rezultatele se văd cu ochiul liber, atunci când vorbim despre remisiune clinică lezională.

Cum descrieți experiența de la catedră?

Fascinantă. Mă consider privilegiată de faptul că oamenii care mă ascultă, de la studenții anului VI și până la rezidenții care au obținut punctaj maxim ca să ajungă la noi sunt minți luminate, oameni tineri și frumosi și este magic să împărtășești la acest nivel experiența ta. Aici revin la mentorul meu, cel mai bun speaker pe care l-am ascultat. Să vorbești în public este practic o meserie și el m-a învățat să o fac.

Cum arată o zi din viața dumneavoastră profesională?

Ținând cont că am absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava” și că am intrat din prima la medicină în perioada comunistă, sunt conștientă că vin dintr-un profil workaholic. Dependențele sunt suferințe și am lucrat mult la asta, în primul rând pentru a înțelege cu ce mă lupt. Time managementul face astăzi ca nicio zi să nu semene cu cealaltă și să-mi acord  timp calitativ și cantitativ pentru spital, facultate, muncă în privat, copil, prieteni, bucurii. Deci o zi, oricare ar fi ea, este planificată și interesantă. Am un marker portocaliu cu care bifez taskurile scrise cu albastru sau verde. Fac planificări din anul 1986.

Ce sfat aveți pentru medicii tineri care vor să vă calce pe urme?

Să citească foarte mult, în primul rând să-și structureze materia. Atât în anii de rezidențiat, cât și după, în orice moment al carierei. Să nu cadă în ispita injectărilor facile din cadrul anti-agingului  fără să cunoască patologia dermatologică. Știu că este mai greu să înveți 4000 de boli și mai ușor să injectezi. Însă le poți face pe ambele bine cu ceva efort. Să rămână în România, se vor realiza categoric aici dacă sunt buni. Să facă alegeri înțelepte și să privească orice pacient ca pe o rudă, să aibă răbdare să dezbrace pacientul, să lucreze întotdeauna în echipă și să-i studieze pe favoriții mei, Barbara și Allan Pease. Vor învăța de la ei să citească dincolo de cuvinte.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.