Femei de 10 în medicină, premii și premiere

Femei de 10 în medicină! Politicile din timpul secolului XVI au făcut ca domeniul medicinei să aparțină în acea perioadă bărbaților, deoarece femeilor le era interzis să studieze în universităţi. Primele personalităţi medicale feminine au devenit cunoscute abia în secolul XIX și au adus un aport însemnat domeniului în care activau. Foarte important de amintit este faptul că prima femeie neurochirug din lumea a fost românca Sofia Ionescu, cea care a realizat și prima operaţie pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament, intervenţia sa fiind recunoscută ca premieră mondială la Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005.

Madeleine Brès, prima femeie medic din Franţa

Madeleine Brès (foto principală) a fost prima femeie din Franţa care a obținut o diplomă în domeniul medical, în anul 1875. Teza sa de doctorat a avut ca subiect studiul laptelui matern, fiind evaluată de specialiştii din vremea aceea ca „foarte bună”. Compoziția chimică a laptelui matern se modifică în timpul alăptării pentru a se potrivi nevoilor de dezvoltare ale copilului, iar acest lucru îl cunoaștem astăzi datorită ei. Madeleine Brès s-a ocupat de îngrijirea copiilor, iar în anul 1885 a înfiinţat o creşă care oferea servicii gratuite. A condus revista „Îngrijirea femeilor şi a copiilor” şi a fost autoarea multor cărţi dedicate îngrijirii copiilor. A murit la Montrouge în 1921, la vârsta de 79 de ani.

Femei de 10 în medicină: Marie Curie, dublu laureată a Premiului Nobel

Marie Curie a trăit între anii 1867-1934 şi este cunoscută pentru descoperirea radiului şi a poloniului, două elemente chimice radioactive. A fost prima femeie care a urmat Academia de Medicină. Cuvântul „radioactivitate” a fost introdus de Marie Curie în 1903. Este singura femeie care a câştigat un Premiu Nobel în domeniile fizică și chimie, fiind admirată de către oamenii de știință din întreaga lume. Familia sa şi-a pus sănătatea în pericol fără să ştie la vremea aceea, în timpul cercetărilor manifestând simptome specifice otrăvirii prin iradiere. În timpul Primului Război Mondial, după moartea soțului ei, Marie Curie a călătorit pe fronturi și a examinat 3 milioane de soldați. Datorită muncii sale depuse în medicina nucleară, pacienţii care suferă de cancer sunt trataţi azi cu brahiterapie, o metodă eficientă.

Femei de 10 în medicină: Mary Putnam Jacobi şi miturile legate menstruație

Mary Putnam Jacobi a trăit între anii 1842-1906 şi a obţinut titlul de doctor în cadrul Colegiului Medical din Pennsylvania, în 1864. În plus, a fost prima femeie care a studiat la Şcoala de Medicină din Paris. Jacobi a luptat din greu pentru drepturile femeilor, astfel în 1872, ea a înfiinţat Asociația pentru Promovarea Educației Medicale a Femeilor. Pe parcursul carierei sale, a scris despre subiecte precum pediatria şi neurologia, fiind prima femeie acceptată la Academia de Medicină din New York.

Însă cea mai remarcabilă realizare a sa a fost demontarea miturilor despre menstruație. Aceasta a elaborat o lucrare ca răspuns la cartea unui profesor de la Harvard, în care acesta susţinea că efortul – inclusiv studiul – în timpul menstruației era periculos. Jacobi, prin intermediul lucrării sale, a dovedit că starea de sănătate a femeilor nu se deteriorează în perioada menstruaţiei. Lucrarea ei a câştigat Premiu Boylston de la Harvard și a fost un instrument puternic în lupta femeilor pentru o educație mai bună.

Femei de 10 în medicină: Virginia Apgar şi studiile asupra sănătăţii nou-născuţilor

Virginia Apgar a trăit între anii 1909-1974 şi a absolvit Colegiul Medicilor și Chirurgilor din cadrul Universității Columbia, în 1933. A sperat să urmeze o carieră în chirurgie, însă în schimb a studiat anesteziologia, devenind în 1938 primul director al noii divizii de anestezie a Spitalului Columbia-Presbyterian. Virgina Apgar a conceput indexul Apgar (1953) pentru nou-născuți, care este standardul în ceea ce privește determinarea sănăţii bebeluşului în primele minute de viaţă. În anii ’50, Apgar a urmat un master în sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins și a atras atenția publicului asupra unor aspecte vitale precum prevenția defectelor congenitale.

Femei de 10 în medicină: Gerty Cori și Premiul Nobel pentru Știință

Născută la Praga, Gerty Cori a obţinut doctoratul în medicină, absolvind Școala de Medicină a Universității Germane din Praga. Gerty a devenit profesor de biochimie și a petrecut mulți ani conducând cercetări alături de soțul ei. În 1947, Gerty și soțul ei au fost laureați ai Premiului Nobel pentru Știință, în urma descoperirii enzimelor care transformă glicogenul în zahăr. A fost aleasă membru al Academiei Americane de Arte și Științe în 1953. Cori a fost numită de președintele Harry S. Truman în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe din SUA. Gerty a fost, de asemenea, membru în Societatea Americană de Chimie.

Surse: herstoryofsuccess.com; topsante.com; aamc.org; weatherbyhealthcare.com

Surse foto: shutterstock; wikipedia.org

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.