Aftele bucale, cele mai întâlnite tipuri de ulcere

Aftele bucale sunt ulceraţii profunde sau superficiale, care se dezvoltă, de obicei, pe mucoasa cavităţii bucale. Acestea nu sunt contagioase şi nu apar pe buze, spre deosebire de herpes. Cu toate acestea, aftele bucale pot fi dureroase, cauzând dificultăţi pacientului când vorbește sau mănâncă. Persoanele cu vârste cuprinse între 10 şi 40 de ani se pot confrunta cu apariţia aftelor, însă odată cu înaintarea în vârstă vor apărea din ce în ce mai rar. Specialiştii sunt de părere că pacienţii care se confruntă cu astfel de probleme nu ar trebui să utilizeze paste de dinţi care conţin lauril suflat de sodiu. Acesta este un compus chimic, des întâlnit în produsele cosmetice, care poate provoca iritaţii.

Afte minore, majore şi herpetiforme

Aftele bucale au forme rotunde sau ovale, pot fi galbene sau albe în centrul leziunii şi au conturul roşu. Apar în interiorul cavităţii bucale, pe limbă sau sub limbă, pe pereții obrajilor sau la baza gingiilor. Pacienţii pot simţi furnicături sau arsuri cu două zile înaintea apariţiei rănilor.

Există trei tipuri de afte: minore, majore şi herpetiforme. Aftele minore sunt cele mai frecvente şi se vindecă fără cicatrici. Cele majore sunt mai puţin frecvente şi mai mari. Acestea pot fi extrem de dureroase, iar timpul de vindecare este de până la şase săptămâni. Aftele herpetiforme au o incidenţă rară şi nu sunt cauzate de virusul hepatic, chiar dacă denumirea lor ar putea sugera acest lucru. Ele apar în grupuri de 10 până la 100 de răni şi dispar în 7-15 zile.

Apariţia aftelor poate fi recurentă

Specialiştii nu cunosc cu exactitate cauza apariţiei aftelor bucale, însă cercetările arată că mai mulţi factori contribuie la apariţia lor.

Printre factorii de risc care determină dezvoltarea acestora în cavitatea bucală se numără:

  • muşcarea obrazului;
  • leziuni cauzate de lucrări dentare;
  • sensibilitatea la anumite alimente precum căpşunile, ciocolata, cafeaua, nucile, ouăle, brânza etc.;
  • o dietă săracă în vitamina B12, acid folic, zinc şi fier;
  • Helicobacter pylori;
  • stresul;
  • modificările hormonale care apar la menstruație.

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este considerată de către specialişti un factor de risc în apariţia aftelor bucale. Cercetătorii susțin că problemele sistemului imunitar, bolile precum SIDA şi boala Crohn pot fi şi ele cauze ale dezvoltării aftelor bucale.

Aftele bucale pot fi prevenite

Deşi aftele bucale pot fi recurente în cazul unor pacienți, acestea pot fi prevenite. Iată cum:

  • evitarea anumitor alimente – se recomandă evitarea alimentelor care pot provoca iritaţii;
  • pentru a preveni deficienţele nutriţionale trebuie consumate fructe, legume şi cereale integrale;
  • o igienă orală corectă – periajul regulat după mese și folosirea aței dentare o dată pe zi mențin cavitatea bucală curată și elimină bacteriile care ar putea declanșa apariţia aftelor. Este indicată folosirea unei periuţe de dinţi cu peri moi;
  • reducerea stresului.

Aftele bucale se vindecă de la sine, dar există şi excepţii

Stomatologii pot recomanda apa de gură cu clorhexidină, care ajută la ameliorarea durerii şi inflamaţiei. În plus, aceştia consideră că aplicarea locală a anumitor soluţii cu antibiotic sau glicerină boraxată pot contribui la vindecarea leziunilor provocate de aftele bucale. De asemenea, există și produse eliberate fără prescripție medicală, ce pot ameliora durerea și accelera vindecarea, dacă sunt aplicate pe răni imediat după ce apar.

Evitarea fumatului şi a consumului de băuturi carbogazoase și alcool, adoptarea unei alimentaţii sănătoase, grija sporită la alimentele foarte calde sau foarte reci sunt măsuri de care toţi pacienţii care se confruntă cu afte bucale ar trebui să ţină cont. Există cazuri în care pacienţii nu răspund la tratamentele clasice. Astfel, medicii recomandă intervenţia chirurgicală. Cel mai des folosită metodă este terapia laser, care ameliorează durerea, grăbeşte vindecarea şi reduce recurenţa.

Cauterizarea aftelor bucale

În timpul cauterizării, o substanță chimică este utilizată pentru a arde sau distruge țesuturile aftelor. Această soluţie conţine acid sulfuric şi este concepută pentru a trata aftele și problemele gingivale. Prin cauterizarea chimică a aftelor, substanța medicamentoasă poate reduce timpul de vindecare la aproximativ o săptămână. Azotatul de argint – o altă opțiune pentru cauterizarea chimică a aftelor – nu s-a dovedit că accelerează vindecarea, dar poate ajuta la ameliorarea durerii.

De ce apar aftele bucale la copii

În general, nou-născuţii se confruntă cu apariția aftelor, deoarece gradul de sensibilitate al cavităţii bucale este mare. Aceştia refuză să mănânce din cauza durerilor cauzate de apariţia leziunilor. Astfel devin agitaţi şi pot face febră, existând posibilitatea ca aftele să se infecteze. Specialiştii consideră că mamele pot transmite bebeluşilor predispoziţia pentru apariţia aftelor bucale. Pe de altă parte, dacă nou-născuţii au o modalitate de a mânca prea rapidă, aceştia îşi muşcă obrajii sau limba, lucru ce conduce la apariţia leziunilor.

Copiii care au deficiențe de vitamina B12, fier și acid folic tind să fie mai afectaţi de apariţia aftelor decât cei cu niveluri normale. Cei care au alergii alimentare prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta afte. Este dificil pentru părinţi să stabilească la ce poate fi alergic copilul, iar specialiştii recomandă vizita la un alergolog.

Diferenţa dintre aftele bucale şi herpes

Leziunile orale cauzate de afte și herpes pot fi asemănătoare, dar, de fapt, au cauze diferite. Rănile care apar în urma aftelor bucale se găsesc doar în țesuturile moi ale gurii, cum ar fi pe gingii sau în interiorul obrajilor. Ele pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv alergii și deficiențe de vitamine. Pe de altă parte, leziunile cauzate de infecţia cu virusul herpes simplex se formează pe și în jurul buzelor, deși în unele cazuri se pot forma, chiar în cavitatea bucală. În cele din urmă, herpesul necesită tratament pentru a preveni răspândirea infecției, în timp ce aftele dispar, de obicei, de la sine.

Surse: healthline.com; verywellhealth.com; aaom.com; medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.