CT-ul sau tomografia computerizată în diagnosticarea cancerului pulmonar

Asistent universitar doctor Iulia-Alecsandra Sălcianu, Medima Health, este medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în CT, RMN, imagistică senologică și ecografie generală. Doamna doctor ne-a povestit pe larg, în acest interviu, despre beneficiile tomografiei computerizate în depistarea precoce a cancerului pulmonar, despre pregătirea pe care trebuie să o facă pacienții, dar și despre contraindicații.

Ce este o tomografie computerizată și cum ajută la depistarea cancerului pulmonar?

Tomografia computerizată este metoda imagistică de înaltă performanță ce utilizează raze X. Aceasta oferă cele mai detaliate informații imagistice, prin urmare, este utilizată în general ca o procedură imagistică de rutină în diagnosticul și stadializarea tumorilor, inclusiv a celor pulmonare.

Cum trebuie să se pregătească pacientul înainte de examinarea prin computer tomograf, pentru depistarea cancerului pulmonar?

Examinarea CT nu necesită o pregătire specială. Este recomandat ca pacientul să nu fi mâncat cu minimum 3 ore înainte, având în vedere că examenul se face cu administrarea substanței de contrast, iar una dintre reacțiile adverse posibile este voma. De asemenea, pentru administrarea substanței de contrast intravenos trebuie să cunoaștem funcția renală, astfel că este necesară prezentarea, înainte de scanare, a analizelor de sânge specifice – uree și creatinină.

Cum decurge investigația de CT toracic?

Pentru explorarea CT a toracelui, pacientul se va întinde pe masa de examinare și va intra în „gantry” – inelul de examinare al aparatului. Fasciculul de raze X va traversa corpul pacientului în mod elipsoidal, astfel încât se vor achiziționa o serie de „felii” ale regiunii toracice. Un computer procesează aceste „felii” pentru a obține imaginile tomografice ale toracelui. În timpul scanării, pacientul trebuie să mențină o poziție fixă. Examinarea pentru torace se efectuează în apnee post-inspir.

Care este diferența între un CT și alte tipuri de investigații imagistice?

O scanare CT folosește raze X pentru a crea imagini detaliate, 3D, ale corpului examinat. Imagistica prin Rezonanță Magnetică creează, de asemenea, imagini detaliate ale zonei de interes, dar se bazează pe magnetizare, astfel că este neiradiantă. Examinarea radiografică utilizează ca și CT-ul raze X, dar imaginea obținută este de tip 2D.

Care sunt avantajele efectuării unei investigații prin computer tomograf?

Cu ajutorul CT-ului putem crea o imagine a întregului corp, de la vertex până la coapse, într-un timp foarte scurt, de ordinul a câtorva zeci de secunde. CT-ul este util pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului, pentru a verifica recurențele și pentru a monitoriza dacă un tratament funcționează. Este foarte eficient pentru evaluarea întregului corp, pentru a identifica zonele unde s-a răspândit cancerul. De cele mai multe ori, CT-ul este prima alegere pentru a stadializa cancerul.

Este examinarea CT precisă în depistarea cancerului pulmonar? Există situații în care rezultatele trebuie confirmate cu investigații suplimentare?

Deoarece scanările CT pot detecta chiar și nodulii foarte mici la nivelul plămânului, CT-ul de torace este eficient pentru diagnosticarea cancerului pulmonar în stadii incipiente. CT-ul este rapid, ceea ce este important pentru pacienții care au dificultăți în menținerea apneei. Pe de altă parte, conform studiilor, printre indivizii cu risc crescut de cancer pulmonar, până la 10% dintre nodulii detectați prin CT se vor dovedi în cele din urmă a fi cancer pulmonar. Însă, diagnosticul final de neoplazie se stabilește întotdeauna ca urmare a examenului histopatologic, astfel că orice nodul suspect decelat pe imaginile CT necesită un examen anatomopatologic și imunohistochimic de confirmare.

Există efecte adverse sau contraindicații în folosirea CT-ului pentru depistarea cancerului pulmonar?

Reacțiile adverse și contraindicațiile examenului CT sunt generale, comune tuturor regiunilor de examinat și nu specifice patologiei individuale. Astfel că există o listă a acestora în toate ghidurile naționale și internaționale, care sunt prezentate în orice centru de imagistică pentru a fi citite de pacienți. Dintre acestea, aș vrea să menționez că prezența sarcinii este contraindicație absolută (cu câteva mici excepții), iar insuficiența renală sau istoricul de alergii/șoc anafilactic este contraindicație pentru administrarea substanței de contrast intravenos.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.