Noi tehnologii în tratamentul minim-invaziv al anevrismului de aortă abdominală

Rezumat:

În premieră la Spitalul Clinic Sanador, o echipă medicală multidisciplinară a realizat o intervenţie endovasculară pentru tratarea anevrismului de aortă abdominală, utilizând endoproteza de ultimă generație Ovation Endologix, un dispozitiv inovator adresat pacienților cu patologii complexe.

Cuvinte-cheie: tratament minim-invaziv, anevrism de aortă abdominală, patologie complexă

Abstract:

For the first time at Sanador Clinical Hospital, a multidisciplinary medical team performed an endovascular treatment of abdominal aortic aneurysm using Ovation Endologix last generation endoprosthesis, an innovative device for patients with complex pathologies.

Keywords: minimally-invasive treatment, abdominal aortic aneurysm, complex pathology

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Rezultatele intervenției

Introducere

Endologix oferă pacienților cu anevrism de aortă abdominală sub arterele renale, șansa rezolvării intervenționale a patologiei lor, cu ajutorul unei endoproteze de aortă cu calități adaptate – Ovation.

Endoproteza de aortă Endologix Ovation are un profil miniaturizat al sistemului de eliberare (14 FOD), ce facilitează navigarea și eliberarea endoprotezei de aortă abdominală pacienților cu tortuozități importante ale axelor arteriale ilio-femurale, cu diametre arteriale reduse. Caracteristic acestei endoproteze este modul de fixare deasupra arterelor renale, cu ajutorul unor ancore, și izolarea anevrismului sub arterele renale cu ajutorul unor inele ale endoprotezei, umplute după montare cu silicon, pentru etanșeizarea zonei anevrismale și eliminarea apariției leak-urilor ce ar putea alimenta anevrismul în continuare. Sistemul are un desen trimodular, fiind alcătuit dintr-un corp și două „picioare” pentru axele arteriale iliace.

Intervenția a fost un succes

Pacientul BM a beneficiat de un astfel de tratament efectuat în Laboratorul de Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic Sanador pentru prima dată cu o astfel de endoproteză – Ovation, ultima generație de endoproteză de aortă de la Endologix. La consultul inițial se menționează în fișa pacientului diagnosticul de anevrism de aortă abdominală cunoscut și urmărit timp de o lună, însă acesta primește indicație de reparare, pentru că anevrismul crește în dimensiuni și apar dureri. De altfel, având în vedere că pacientul suferea de multiple comorbidități (HTAE STD III cu cardiomiopatie hipertensivă – FEVS 40%, boală unicoronariană – ACD II 60%, sindrom posttrombotic bilateral, membre inferioare cu hipertensiune arterială pulmonară severă cu dilatare și disfuncție de cord drept și fibrilație atrială în tratament anticoagulant), pacientul nu avea șansa unui tratament chirurgical clasic și niciun procent favorabil de reușită cu alte modele de endoproteze prin tortuozitățile extreme ale axelor ilio-femurale.

Dincolo de anevrismul de aortă și de tortuozitățile extreme, pacientul asocia și un anevrism de arteră iliacă comună stângă, pentru care s-a montat încă o endoproteză în contiunarea „piciorului” stâng al endoprotezei inițiale.

Intervenția a fost una de echipă, alcătuită din Dr. Costin Scarlat, medic primar anestezie și terapie intensivă, conf. dr. Horațiu Moldovan, chirurg cardiovascular, dr. Halpern Rafael,  medic primar chirurgie vasculară, intervenționist dr. Rodica Niculescu, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie, cardiologie intervențională, intervenționist dr. Cristina Spînu, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie, cardiologie intervențională, dr. Dana Popescu, medic primar cardiologie. Procedura s-a desfășurat în prezența proctorului Gianmarco de Donato, Italia și a tehnicianului Endologix – Panagiotis Sideris, Grecia.

Dificultățile de tratament intervențional au fost reprezentate de tortuozitatea excesivă a axului iliac, însă ele au fost depășite cu ușurință prin folosirea sistemului Ovation, stent-graft cu profil redus (subțire) și cu maleabilitate inclusă în „fișa postului”, astfel încât intervenția a decurs fără nicio problemă. Detubat după o oră, pacientul conștient, cooperant, a fost supravegheat în Departamentul de Terapie Intensivă și în ziua următoare urmărit la salon, cu evoluție favorabilă.

Endoproteza de aortă abdominală Ovation – Endologix rămâne cea mai promițătoare endoproteză de aortă pentru cazurile extreme prin comorbidități și tortuozități ale axelor arteriale, asigurând reducerea riscurilor intervenționale și conferind echipei de medici din Spitalul Clinic Sanador încredere în rezolvarea pe viitor a unor cazuri de înaltă dificultate.

medic primar medicină internă
specialist cardiologie și cardiologie intervențională, șef laborator cardiologie intervențională, Spitalul Clinic Sanador

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.