Terapia cu celule stem la sportivii de performanţă

Indicaţii ale terapiei cu celule stem

Accidentările sportive pot leza osul, tendonul, muşchii, cartilajele, articulațiile, tegumentele. Leziunile degenerative tendinoase vor răspunde favorabil la terapie, precum şi cele de cartilaj sau de părţi moi, întrucât vindecarea leziunilor musculo-scheletale este dependentă de stimularea celulelor mezenchimale din măduvă. Un răspuns pozitiv în implementarea terapiei cu celule stem mezenchimale provine de la patologiile cu caracter inflamator de tipul tendinitelor la nivel plantar, ahilean, rotulian, de tipul epicondilitelor, rupturilor de tendon, rupturilor musculare.

În practică au fost evidenţiate situaţii când această terapie a rezolvat cu succes o accidentare la nivel cervical, zonă în care intervenţia chirurgicală era deosebit de delicată. (Cazul sportivului Peyton care a ales această terapie şi a venit special în Europa să îi fie aplicată în anul 2006, când tratamentul cu celule stem era în fază experimentală, şi deci neautorizată) [4].

Celulele stem recoltate din măduva osoasă sunt folosite pentru regenerarea țesuturilor osoase, cartilaginoase, mușchi, tendoane și celule sangvine. Un experiment medical de acest gen întreprins în cazul unui sportiv din liga națională americană de fotbal a relevat unele carenţe în cercetarea acestui tip de tratament cu privire la refacerea celulei nervoase. În speţă, tratamentul cu celule stem nu a dat rezultatele aşteptate în cazul particular al acestui sportiv, care prezenta hernie de disc la nivel cervical în urma unei accidentări pe teren. Celulele stem implantate nu au condus la refacerea legăturilor nervoase afectate de discurile herniate. Rezultate spectaculoase s-au înregistrat şi prin utilizarea terapiei plasmă bogată în trombocite. În acest sens au fost raportate refaceri de articulaţii (genunchi, gleznă), care au permis jucătorului astfel tratat să se întoarcă la antrenamentul intensiv al sportului practicat, la numai două săptamâni de la accidentare. Mai mult decât atât, sportivul a înregistrat preformanță la nivel maxim în competiţiile respective [3].

De regulă, medicii care aplică tratamentul cu celule stem aleg să nu introducă factori de creştere nici măcar în limita minimă admisă pentru aceste terapii (pentru cazul pacienţilor care nu sunt sportivi de performanţă supuşi rigorilor agențiilor anti-doping.). Rezultatele sunt la fel de spectaculoase ca şi în cazul în care s-ar fi folosit human growth hormone.

Avantajele terapiei

Performanţele evidente de recuperare şi timpul redus al acestei recuperări au determinat mai multe ramuri sportive să accepte tratamentul cu celule stem pentru refacerea sportivilor accidentaţi. Rezultatele pozitive înregistrate au determinat şi ligile profesioniste de sport să ia în considerare necesitatea recurgerii la acest tratament şi, ca atare, să  analizeze posibilitatea permiterii unor asemenea tratamente menite să conducă la recuperarea rapidă şi totală fără alte consecinţe negative, atât pentru carieră, cât şi pentru sănătatea sportivului. Un alt avantaj îl reprezintă înlăturarea riscului de compromitere a carierei sportive a pacientului.

Criterii de recomandare a terapiei în cazul sportivilor:

  • Existenţa unei leziuni grave care depăşeşte resursele proprii de autorefacere a organismului.
  • Existenţa unei stări generale optime care să îi permită acestuia intervenția minim-invazivă cu celule stem pe un organism fără patologii subiacente, care să îi declanşeze procese fiziopatologice de altă natură decât cea urmărită prin acest procedeu.
  • Un  aviz medical emis de medicul echipei sau al unui medic agreat de forurile sportive în vederea stabilirii oportunităţii folosirii acestui gen de tratament.
  • Medicul ar trebui să îşi dea avizul folosirii acestei proceduri numai în scopul vindecării sportivului, nu în scopul creşterii performanţelor sportive ale acestuia.
  • Scopul tratamentului să fie vindecarea sportivului urmărit.

 Concluzii

Se recomandă ca acest tratament sa fie considerat ultima soluţie, ceea ce presupune oferirea priorității unor tratamente convenţionale conservatoare. Dacă această terapie are drept rezultat o recuperare optimă astfel încât să nu mai se impună intervenţia chirurgicală, ea este de preferat pentru că în acest fel nu se mai recurge la aplicarea unei proteze după o accidentare, care, de cele mai multe ori, poate însemna sfârşitul dramatic al carierei sportive a pacientului. Aplicarea terapiei cu celule stem  în acest din urmă caz se dovedeşte a fi în măsură să salveze nu numai sănătatea, ci să permită totodată şi continuarea sau prelungirea, după caz, a carierei sportive.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

  1. Savkovic V, Li H, Seon JK, Hacker M, Franz S, Simon JC: Mesenchymal stem cells in cartilage regeneration Curr Stem Cell Res Ther. 2014;9(6):469-88.
  2. http://www.news-medical.net/news/20150303/Scientists-produce-cartilage-from-embryonic-stem-cells.aspx.
  3. Bethany Noto J.D. Candidate, The University of Mississippi School of Law, 2013.  “Stem Cell Therapy For Athletes”.
  4. http://www.spineinstitutenorthwest.com/athletes-who-have-tried-stem-cell-therapy/.

medic rezident medicină sportivă
medic Federația Română de Atletism, educator Medical World Rugby

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.