3% din populația adultă suferă de o durere de spate de tip inflamator

shutterstock_132307760_resultFaptul că unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator este o realitate îngrijorătoare, care trebuie conștientizată. În același timp, trebuie găsită o soluție pentru diagnosticarea corectă și la timp a acestei afecțiuni. Până pe data de 9 octombrie se desfășoară „Caravana Durerii de Spate de tip Inflamator”, în cadrul căreia au loc activități de educare și conștientizare față de această problemă, românii fiind încurajați să ceară sfatul medicului încă de la primele simptome. Prin intermediul acestei campanii, Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie îşi propun să contribuie la reducerea timpului de diagnostic şi la creşterea ratei de prezentare la medicul de familie şi medicul specialist reumatolog pentru a investiga simptomele specifice durerii de spate de tip inflamator.

„Bolile care cauzează durere de spate inflamatorie pot afecta în mod serios viața pacienților, astfel încât diagnosticul precoce și aplicarea unui tratament adecvat sunt necesare pentru prevenirea sau reducerea deficitului funcțional şi îmbunătățirea calității vieții pacienților afectaţi. De aceea, prin această campanie, îndemnăm cât mai multe persoane să intre pe website sau pe pagina de Facebook şi să parcurgă testul online de autoevaluare pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea să sufere de durere de spate de tip inflamator”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog, preşedinte al Ligii Române Contra Reumatismului.

Stabilirea unui diagnostic corect poate dura până la 10 ani

Durerile de spate pot avea cauze multiple, precum mecanică, inflamatorie, infecţioasă, sau pot avea drept sursă bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile, și pot fi confundate în lipsa controlului medical timpuriu, iar acest fapt poate agrava afecțiunea și întârzia stabilirea unui diagnostic corect.

Durerile de spate de tip inflamator debutează în jurul vârstei de 40 de ani, cei mai predispuși fiind bărbații, și sunt caracterizate de semne precum apariția progresivă a durerii, care se intensifică în timpul mișcării și nu cedează la repaus, durerea este mai puternică în a doua jumătate a nopții, iar dimineața apare rigiditate, care persistă mai mult de 30 de minute.

Durerile de spate de tip inflamator se tratează sub supraveghere medicală

Deoarece durerile de spate, indiferent de natura lor, limitează activitățile zilnice și afectează stilul de viață sănătos, este foarte important să fie diagnosticate corect și tratamentul să fie administrat sub supraveghere medicală.

„În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce și inițierea unui tratament corespunzător sunt esențiale pentru evoluția ulterioară a bolii și pentru creșterea calității vieții pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potențial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluției și aderenței la tratament și o comunicare foarte bună medic-pacient”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.