ADHD-ul, o tulburare de somn?

Devenită în ultimii ani o problemă majoră la nivel mondial, tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să caute explicaţii. Ultimele informaţii, prezentate în septembrie 2017, la Paris, în cadrul Conferinţei Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, arată faptul că ADHD-ul ar putea fi un tip de tulburare de somn. În plus, tot mai mulţi specialişti se tem de faptul că unii copii sunt greşit diagnosticaţi cu ADHD ei suferind de fapt de o tulburare de somn, care imită simptomatologia ADHD-ului. Această teorie controversată este tot mai des vehiculată în ultimii ani, conform sciencealert.com.

Persoanele cu ADHD adorm mai greu

În cadrul conferinţei de la Paris, prof. dr. Sandra Kooij (VU University Medical Centre, Amsterdam, Olanda), psihiatru renumit în domeniul ADHD-ului, a susţinut o prezentare bazată pe date referitoare la ritmul circadian. Informaţiile au arătat faptul că subiecţii studiului care aveau ADHD au înregistrat o creştere a nivelului de melatonină cu o oră şi jumătate mai târziu decât persoanele sănătoase. Acest lucru a însemnat faptul că persoanele diagnosticate cu tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate au adormit mai târziu şi, în consecinţă, au dormit mai puţin pe parcursul unei nopţi.

Prof. dr. Sandra Kooij a explicat faptul că în momentul în care ritmul normal de somn este perturbat apar probleme ce pot duce la lipsă de atenţie şi comportamente inadecvate. Alte studii anterioare arată faptul că în cazul copiilor care sforăie, respiră pe gură sau au apnee există şanse cuprinse între 40 și 100% să aibă simptome asemănătoare cu cele ale ADHD-ului, până la vârsta de 7 ani. În perioada următoare, specialiştii îşi vor concentra cercetările pentru a demonstra cu exactitate dacă ADHD-ul este o tulburare de somn şi dacă diagnosticul este corect.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.