Atacul de cord, diagnosticat într-o oră cu testul de troponină T-Roche

res-shutterstock_75000049Confirmarea unui atac de cord poate fi obținută într-o singură oră, comparativ cu cele două până la șase ore necesare anterior, cu ajutorul testului Roche de troponină T-înalt sensibilă. Reducerea timpului de confirmare a acestui diagnostic este vitală, întrucât este bine cunoscut faptul că orice oră de întârziere și, implicit, amânarea administrării tratamentului cresc considerabil riscul de deces.

Eficienţa acestei metode de diagnostic a fost dezvăluită de studiul clinic TRAPID-AMI, ale cărui rezultate au fost publicate online în Annals of Emergency Medicine, la care au luat parte, în perioada 2011-2014, peste 1200 de pacienți cu dureri toracice acute.

„Datorită acestei noi metode, putem scurta acum timpul necesar diagnosticării atacului de cord pentru milioane de pacienți care se prezintă la unitățile de primire urgențe cu dureri toracice acute din întreaga lume”, a afirmat Christian Mueller, profesor de cardiologie la Universitatea din Basel, Elveţia, unul dintre principalii cercetători implicaţi în studiu.

Intervenția rapidă în cazul unui infarct miocardic acut (IMA) este vitală, întrucât fiecare 30 de minute de întârziere măresc cu 7,5% riscul relativ de deces. Noua metodă de diagnostic identifică troponina, o proteină a mușchiului cardiac, care este eliberată în sânge în timpul atacului de cord, prin două teste de sânge cu probe prelevate la interval de o oră, în cazul pacienților cu dureri toracice timpurii.

Timpul necesar de detectare a troponinei în sânge la pacienții cu dureri toracice, suspecți de infarct miocardic acut, ajungea, la testele de generație anterioară cu sensibilitate mai scăzută, până la șase ore.

Noul concept de diagnostic a fost adoptat în cadrul reuniunii anuale din Londra, Marea Britanie, în august 2015 de către Societatea Europeană de Cardiologie.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.