Au fost descoperite celulele responsabile de regenerarea ficatului

Cercetările efectuate în cadrul Institutului de Cercetare al Centrului Medical pentru Copii din Dallas, Texas, au identificat celulele responsabile de regenerarea ficatului. Această descoperire ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte noi tratamente pentru bolile care afectează ficatul. Ficatul îndeplinește funcții esenţiale pentru organism – detoxifiere, contribuie la producerea de proteine ​​în sânge, la excreția biliară și la reglarea metabolismului energetic. Ficatul cântărește 1,5-2 kg, fiind cel mai greu organ.

Celulele hepatocite contribuie la regenerarea ficatului

Ficatul poate avea până la 100.000 de lobuli. Fiecare lobul hepatic este format din hepatocite (celule ale ficatului), capilare sinusoide şi canale biliare (în care se varsă bila). În cercetările anterioare, oamenii de ştiinţă au încercat să afle dacă toate hepatocitele contribuie la producerea de noi celule. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare din Texas au identificat gene care au fost activate de anumite submulțimi de hepatocite și apoi au folosit aceste gene ca markeri pentru a distinge funcțiile diferitelor submulțimi de hepatocite.

Rezultatele studiului

Lobulii individuali sunt organizați în zone concentrice în care hepatocitele, tipul primar de celule hepatice, îndeplinesc diverse funcții. Grupul de cercetători a descoperit că celulele din zona doi au ajutat la formarea unor noi hepatocite care au populat toate cele trei zone ale lobulilor, în timp ce celulele din zonele 1 și 3 au dispărut. Astfel, aceştia au descoperit că hepatocitele mature dintr-o anumită regiune a ficatului se divizează, în mod regulat, pentru a produce noi celule la nivelul ficatului. Celulele din zona 2 au reuşit să regenereze hepatocitele și să susțină funcția hepatică.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.