Cancerele mamar şi ovarian, depistate tardiv în România

res-shutterstock_260630969Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), atât cancerul mamar, cât şi cel ovarian sunt depistate tardiv în România, situaţie care scade dramatic speranţa de viaţă a femeilor afectate la 5 ani de la diagnostic.

La nivel naţional, 1 din 5 femei descoperă cancerul mamar când acesta se află deja în stadiul II sau III (din patru posibile), situaţie similară şi în cazul cancerului ovarian, diagnosticat, la rândul său, în stadiu avansat. În acest context, doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian supravieţuiesc 5 ani de la diagnostic, procentul fiind însă mult mai ridicat în cazul pacientelor cu cancer de sân: până la 89%.

OMS estimează ca aproximativ 17% din totalul de decese provocate de cancere în randul femeilor din România sunt cauzate de cancerul mamar, în contextul în care, numai în 2014, au fost diagnosticate 8981 de noi cazuri de cancer de sân, 4343 − de cancer cervical şi 1850 – de cancer ovarian.

Rata de supravieţuire creşte considerabil atunci când cancerele sunt depistate în stadiul I: 80-90% în cazul cancerului mamar, respectiv 93% în cazul cancerului ovarian.

În acest context, specialiştii consideră că informarea constantă şi efectuarea de controale medicale periodice sunt măsuri pe care toate femeile ar trebui să le ia pentru a preveni îmbolnăvirea, respectiv pentru a depista eventualul cancer în stadiu incipient.

Totodată, experţii OMS susţin necesitatea accesului femeilor la servicii de îngrijire de calitate, astfel încât acestea să beneficieze de suportul optim în lupta cu maladiile canceroase.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.