Corneea, barieră pentru SARS-CoV-2

Potrivit unui nou studiu realizat de către cercetătorii Facultății de Medicină din cadrul Universității Washington din Saint Louis, corneea nu reprezintă o cale de infectare cu noul coronavirus. Deși prin intermediul cercetărilor anterioare s-a descoperit că virusul herpes simplex poate pătrunde în organism și prin intermediul corneei sau că virusul Zika a fost găsit în țesutul cornean, se pare că virusul SARS-CoV-2 nu se multiplică la nivelul corneei și nu poate pătrunde astfel în organismul uman.

Au expus corneea la virusuri

Deși unii pacienți care au COVID-19 prezintă și probleme la nivel ocular, precum conjunctivita, nu este clar dacă infecția virală în sine cauzează acest lucru sau este pur și simplu o problemă legată de inflamația deja existentă în organism. Cercetătorii au dorit să vadă dacă corneea poate reprezenta un punct de intrare pentru noul coronavirus și au expus țesutul ocular la diverse tipuri de virusuri, analizând dacă acestea se dezvoltă și se multiplică. De asemenea, au identificat substanțele-cheie din țesutul cornean, care ar putea stimula sau inhiba creșterea încărcăturii virale.

SARS-CoV-2 nu poate pătrunde prin cornee

Una dintre aceste substanțe este interferonul lambda, ce previne dezvoltarea virusurilor Zika și herpes simplex în țesutul cornean. Însă în cazul SARS-CoV-2, nivelurile interferonului lambda nu au avut niciun efect în ceea ce privește replicarea virusului, acesta neputând pătrunde în organism. Descoperirea sugerează că SARS-CoV-2 nu poate fi transmis prin transplant de cornee sau prin proceduri similare, pentru că nu poate penetra corneea.

Cu toate acestea, este încă devreme pentru a elimina din discuţie importanţa sistemelor de protecţie a globului ocular în ceea ce privește pătrunderea noului coronavirus în organism.

Surse: news-medical.net; studyfinds.org

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.