Dispozitivul care poate detecta nivelul de cortizol din transpiraţie

Inginerii din cadrul Laboratorului de dispozitive nanoelectronice EPFL (Nanolab) și companiei Xsensio au dezvoltat un senzor portabil, care poate detecta nivelul stresului. Dispozitivul poate fi plasat direct pe pielea pacientului și poate măsura concentrația de cortizol, principalul indicator al stresului, prin intermediul transpirației. Cortizolul este un hormon steroid produs de glanda suprarenală. Secreția sa este controlată de hormonul adrenocorticotrop, care este produs de glanda pituitară. Cortizolul îndeplinește funcții esențiale în organism, cum ar fi reglarea metabolismului, a nivelului zahărului din sânge și a tensiunii arteriale, însă, poate afecta sistemul imunitar și funcțiile cardiovasculare.

Cortizolul este produs în situaţii stresante

În momentul în care o persoană se află într-o situaţie stresantă sau care poate pune viaţa în pericol, cortizolul direcţionează energia către creier, mușchi şi inimă. Acesta este secretat pe tot parcursul zilei, în special între orele 6 şi 8 dimineaţa, nivelul scăzând treptat după-amiaza şi seara. Pe de altă parte, dacă organismul produce prea mult sau prea puţin cortizol, acest lucru poate afecta sănătatea.

Cortizolul poate fi detectat şi în salivă sau urină

Testele de sânge pot fi utilizate pentru a face măsurători ale nivelului de cortizol. Cu toate acestea, cantități detectabile de cortizol pot fi găsite și în salivă, urină și transpirație. Echipa de cercetători a decis să se concentreze asupra transpirației şi a dezvoltat un dispozitiv care detectează astfel nivelul de cortizol. Oamenii de ştiinţă din cadrul echipei de cercetare au declarat că, până în prezent, nu a fost dezvoltat niciun alt sistem pentru monitorizarea concentrațiilor de cortizol din transpiraţie.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.