Doi pacienți au fost vindecați de HIV!

După o pauză de 12 ani, vestea că în doar câteva zile doi pacienți au fost vindecați de HIV, a uimit lumea medicală. Primul caz este al unei persoane care nu a dorit să își dezvăluie identitatea, numit „Pacientul londonez”. Medicii au dezvăluit în jurnalul Nature faptul că au efectuat un transplant de măduvă osoasă pacientului, folosind celule stem recoltate de la un pacient cu o rară mutație genetică, care cauzează rezistență la virusul HIV.

„Pacientul Düsseldorf” nu mai arată semne ale infecției cu HIV

La 18 luni de la oprirea tratamentului antiretroviral,  medicii spun că nu există niciun semn al revenirii infecției. Autorul studiului, prof. Ravindra Gupta, de la Universitatea din Londra, speră că această realizare remarcabilă va deschide drumul în tehnologia editării genelor, astfel încât, în viitor, virusul HIV să poată fi vindecat fără a fi nevoie de un transplant. La doar câteva zile, a fost prezentat un nou caz de vindecare, de data aceasta însă în fază incipientă. Numit „Pacientul Düsseldorf”, acesta nu mai arată semne ale infecției cu HIV, după trei luni de tratament antiviral. Declarația aparține prof. dr. Annemarie Wensing, de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, Olanda, care a subliniat faptul că acesta a fost supus unui transfer de celule stem, în urmă cu patru luni.

Americanul Timothy Ray Brown (foto stânga), cunoscut ca „Pacientul Berlin”, a fost primul caz documentat din istorie de vindecare a virusului HIV.

Anunțul acestei reușite remarcabile a fost făcut în 2008 dar, de atunci și până acum, oamenii de știință au încercat în zadar să obțină aceleași rezultate. În prezent, aceștia speră că experiența cumulată a celor trei cazuri va fi un nou punct de pornire în lupta eradicării virusului HIV.

Surse: futurism.com, newscientist.com

Sursă foto: twitter.com/trbfoundation

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.