Fibrele textile care țin de cald, dar și de frig, în funcție de temperatură

Imaginați-vă o singură piesă vestimentară care s-ar putea „adapta” la modificările condițiilor meteo, astfel încât pe timpul zilei să țină răcoare, iar seara să ne țină de cald, mai ales atunci când temperatura scade brusc. Ei bine, cercetătorii au creat un material care ar putea întruni aceste caracteristici.

„Țesăturile smart” nu sunt un lucru nou, însă un singur material nu poate îndeplini ambele funcții în același timp. În plus, astfel de materiale sunt de obicei voluminoase, grele, foarte scumpe și au nevoie de o sursă externă de alimentare. Un studiu publicat în ACS Applied Materials & Interfaces arată că mai mulți experți în domeniu au reușit să creeze un material 2 în 1.

Fibre cu microstructuri poroase

Aceștia au combinat mătase și chitosan (obținut din carapacea crustaceelor), rezultând astfel fibre colorate cu microstructuri poroase. Au umplut porii cu polietilenglicol, un polimer care absoarbe și eliberează energie termică. Apoi, au acoperit fibrele cu polidimetilsiloxan (un silicon) pentru a împiedica polietilenglicolul lichid să se scurgă. Fibrele rezultate au fost rezistente, flexibile și impermeabile.

Pentru a testa fibrele, cercetătorii au făcut din ele o bucată de material, pe care au încorporat-o într-o mănușă din poliester. Când mănușa era purtată la o temperatură de 50 ̊C, polietilenglicolul solid absorbea căldura, se topea se și transforma în lichid, răcind pielea aflată sub bucata de material. Apoi, la 10 ºC polietilenglicolul devenea solid, eliberând căldură și încălzind pielea. Procesul de confecționare a țesăturii ar putea fi extins pentru producția în masă, susțin cercetătorii.

Sursa: Sciendaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.