Un nou test de screening ar putea identifica mai uşor bolile cardiovasculare

Mai mult de 40% dintre adulţii de vârstă mijlocie suferă de boala coronariană. Aceasta reprezintă incapacitatea vaselor de sânge de a asigura un raport suficient de oxigen, pentru funcţionarea corectă a inimii, din pricina depozitelor de grăsimi, colesterol şi calciu din vasele de sânge. Cercetătorii au dezvoltat un nou chestionar de screening pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu cel mai mare risc de boală coronariană.

Noua metodă de screening se poate utiliza acasă

Depistarea bolii coronariene este posibilă prin vizualizarea vaselor de sânge utilizând tomografia computerizată cardiacă (CT), însă această metodă poate fi destul de costisitoare și necesită echipamente specializate. Cercetătorii de la Universitatea din Goteborg, Suedia, au realizat un chestionar de screening personalizat la care pacienţii pot răspunde de acasă, obţinând astfel datele necesare identificării bolii coronariene.

Etapele studiului

În studiu au fost incluşi peste 30.000 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani, care nu suferiseră de atac de cord şi nu trecuseră prin vreo intervenţie cardiacă. Participanților li s-au pus întrebări legate de sex, vârstă, fumat, măsurători corporale, medicamentele administrate pentru colesterol și tensiune arterială pentru a putea măsura riscul de dezvoltare a bolilor coronariene.

După primirea răspunsurilor, cercetătorii au utilizat CT-ul pentru a examina arterele a 25.000 de pacienţi. Rezultatele au arătat că 42% dintre pacienţi au prezentat depuneri de grăsimi, colesterol şi calciu în vasele de sânge. O prevalență mai mare a bolii coronariene a fost observată la bărbați și la persoanele în vârstă.

Göran Bergström, autorul studiului, a declarat că această descoperire pune bazele dezvoltării unei strategii de screening la domiciliu pentru a ajuta la combaterea bolilor cardiovasculare.

Surse: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.