A fost descoperită posibila cauză a apariției bolilor autoimune

O descoperire medicală remarcabilă a oamenilor de ştiinţă oferă o explicaţie cu privire la motivul pentru care anticorpii din organism încep să atace celulele sănătoase. Cercetarea s-a concentrat pe celulele B (limfocitele B), care în mod normal produc anticorpi şi programează celulele imune să lupte cu antigenii sau cu alte substanţe străine. Într-un studiu realizat pe o perioadă de patru ani pe şoareci de laborator şi coordonat de prof. dr. Michael Carroll, de la Universitatea de Medicină Harvard (SUA), oamenii de ştiinţă au găsit o anomalie în celulele B, care duce la atacuri autoimune.

Blocarea centrelor germinale esenţială în lupta cu bolile autoimune

Conform specialiştilor, comportamentul anormal al celulelor B poate reprezenta motivul fenomenului biologic numit „împrăștierea epitopilor” (en. epitope spreading), în care organismul uman începe să vâneze antigeni, care în mod natural nu ar trebui să fie atacaţi. Descoperirea este una extrem de importantă în condiţiile în care cercetările de până acum asupra fenomenului „împrăștierea epitopilor” nu au arătat motivul apariţiei acestei probleme în corp şi cauzele pentru care bolile autoimune evoluează şi ţintesc tot mai multe ţesuturi şi organe. Actualul studiu s-a concentrat pe lupus („marele imitator”), iar oamenii de ştiinţă au folosit tehnica numită „confetti” ce a constat în urmărirea proteinelor fluorescente pentru a „spiona” celulele B. În momentul în care celulele B detectează un corp străin (care în cazul unei erori poate fi ceva natural şi sănătos) se grupează în centre germinale. Până acum cercetarea a avut loc doar pe şoareci de laborator, dar oamenii de ştiinţă vor să folosească modelul „confetti” pentru a bloca aceste centre germinale şi astfel să se încerce blocarea cercului vicios creat de bolile autoimune.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.