Implant asemănător unui gel, eficient în tratarea cancerului pancreatic

Specialiștii în biomedicină au testat pe șoarecii de laborator un nou tratament pentru cancerul pancreatic, iar rezultatele au fost încurajatoare, deoarece aproximativ 80% dintre tumori au fost eliminate. Această abordare combină chimioterapia tradițională cu o nouă metodă de iradiere a tumorilor. În loc să furnizeze radiațiile printr-un fascicul extern, care să călătorească prin țesutul sănătos, abordarea presupune livrarea iodului-131 direct la nivelul tumorii cu ajutorul unui depozit de gel ce protejează țesutul sănătos, fiind absorbit de către organism după ce radiația dispare.

Gel cu proprietăți speciale

Inginerii Universității Duke, S.U.A., au utilizat o substanță făcută din polipeptide asemănătoare elastinei (elastin-like polypeptides – ELPs), care sunt lanțuri sintetice legate de aminoacizi pentru a forma o substanță asemănătoare unui gel, cu proprietăți speciale. ELP-urile există în stare lichidă la temperatura camerei, dar formează o substanță stabilă asemănătoare gelului în organismul uman. Când sunt injectate într-o tumoră împreună cu un element radioactiv, ELP-urile formează un mic depozit care înglobează atomi radioactivi. În acest caz, cercetătorii au decis să folosească iod-131, un izotop radioactiv al iodului, deoarece medicii îl folosesc pe scară largă în ce privește tratamentele medicale.

Acest depozit „împachetează” practic iod-131 și împiedică scurgerea acestuia în organism. Iodul-131 emite radiații beta, care penetrează biogelul și ajunge în tumoră, nu în țesuturile din jur. În timp, acest depozit se degradează în aminoacizii săi constituenți și este absorbit de organism, dar nu înainte ca iodul-131 să se descompună într-o formă inofensivă de xenon. Oamenii de știință au testat, pe șoarecii cu cancer pancreatic, noul tratament alături de un medicament utilizat în mod frecvent în chimioterapie. În general, testele au înregistrat o rată de răspuns de 100%, tumorile fiind complet eliminate la trei sferturi dintre aceștia. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Biomedical Engineering.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Sursa: Sciencedaily.com

 

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.