Inteligența artificială în detectarea precoce a cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este o boală cu potențial fatal, dacă nu este descoperită în stadii incipiente. Rata de supraviețuire pe 5 ani pentru pacienții cu cancer pancreatic este de 11%, potrivit Societății Americane de Oncologie. Experții susțin că depistarea precoce a acestui tip de cancer îmbunătățește ratele de supraviețuire, în timp ce riscul de deces crește semnificativ atunci când tumora depășește 2 centimetri. În prezent, nu există teste de screening pentru detectarea cancerului pancreatic în stadii incipiente, mai ales dacă pacientul nu prezintă simptome.

Instrumentul a atins 90% sensibilitate și 96% specificitate în setul de testări

Un studiu realizat de cercetătorii Universității Naționale din Taiwan arată că un software pe baza inteligenței artificiale ar putea detecta mai precis acest tip de cancer, oferind astfel o speranță în acest sens. Este vorba despre un instrument care utilizează inteligența artificială și computerul pentru a detecta acest tip de cancer. Realizarea este importantă, deoarece forma și dimensiunea pancreasului variază și în plus acesta este poziționat între alte organe. Instrumentul a fost dezvoltat cu ajutorul a 546 de pacienți cu cancer pancreatic și a unui grup de control ce cuprindea 733 de participanți. Cercetătorii au afirmat că instrumentul a atins 90% sensibilitate și 96% specificitate în setul de testări. Sensibilitatea corespunzătoare depistării cancerelor pancreatice mai mici de 2 centimetri a fost de 75%.

Autorul studiului a declarat că în studiile ulterioare speră să implementeze biopsii lichide, pentru a identifica biomarkerii ce pot depista prezența cancerului. Inteligența artificială are un mare potențial în ceea ce privește diagnosticarea, detectarea precoce și prognosticul cancerului.

Sursa: healthline.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.