Intervenție hibridă TAVI Transapical, la o pacientă de 77 de ani

O operație complexă a avut loc la Spitalul Clinic Sanador, în cazul unei paciente în vârstă de 77 de ani, care suferea de insuficiență cardiacă severă, provocată de stenoza valvei aortice în asociere cu „aorta de porțelan”. În general, tratamentul uzual recomandat este intervenția pe cord deschis, însă unii pacienți au patologii severe asociate, care cresc riscurile. Acesta a fost și cazul pacientei de 77 de ani, iar echipa de medici a optat pentru o intervenție hibridă complexă TAVI Transapical – implantarea transcateter a unei proteze de aortă, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stâng (vârful inimii).

Intervenția TAVI are o rată de succes de 95%

Intervenția TAVI crește perioada de supraviețuire și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientului, având o rată de succes de aproximativ 95%. Pentru procedura hibridă a fost utilizat angiograful de ultimă generație Philips Azurion 7. Conform unui comunicat de presă remis redacției, a fost efectuată o minitoracotomie stângă (o incizie de aproximativ 5 cm în peretele stâng al toracelui) și a fost expus apexul ventriculului stâng al inimii, prin care a fost introdusă în interiorul valvei aortice a pacientei o proteză aortică transcateter de tip Sapien 3, marca Edwards Life Sciences. Rezultatul a fost pozitiv, pacienta evoluând normal în ATI.

„În cazul pacientei noastre, chirurgia clasică nu era o opțiune, întrucât prezenta stenoză aortică în asociere cu «aorta de porțelan» – calcificarea intensă a întregii aorte ascendente. Astfel, am optat pentru o procedură hibridă de introducere a unei proteze aortice transcateter. Alegerea căii transapicale – prin vârful inimii, s-a făcut și datorită coexistenței unei boli vasculare periferice de tip aortoiliac, lucru care împiedică abordul chirurgical prin alte zone,” a declarat conf. univ. dr. Horațiu Moldovan.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.