Medicament pentru diabet cu efecte neuroprotectoare

Un medicament, aprobat inițial pentru tratarea diabetului, s-a dovedit a fi eficient în reducerea efectelor bolii Alzheimer. În condițiile în care în ultimii 15 ani nu a fost găsit niciun tratament nou împotriva Alzheimer, oamenii de știință susțin că descoperirea este una deosebit de importantă. Medicamentul, numit în studiu agonist receptor triplu (TA), protejează celulele creierului atacate de această formă de demență în trei moduri diferite, prin activarea receptorilor  GIP-1, GIP și glucagon. Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie. Studiul a fost efectuat pe șoareci de laborator modificați genetic. Medicamentul are efecte benefice împotriva pierderii memoriei, protejează celulele nervoase, reduce inflamația cronică și stresul oxidativ și încetinește ritmul de pierdere a celulelor nervoase.

Diabetul, factor de risc pentru Alzheimer

Legătura dintre Alzheimer și diabetul de tip 2 este cunoscută de mai mult timp, explicația fiind că diabetul este atât un factor de risc pentru Alzheimer, cât și un element care face ca boala să progreseze mult mai rapid. „Aceste rezultate promițătoare demonstrează eficacitatea acestui medicament care a fost inițial dezvoltat pentru a trata diabetul de tip 2, dar a prezentat efecte neuroprotectoare importante în mai multe studii”, a declarat prof. dr. Christian Hölscher, coordonatorul studiului.

Statisticile referitoare la Alzheimer sunt extrem de îngrijorătoare. În Statele Unite ale Americii există mai mult de 5 milioane de bolnavi, dar specialiștii estimează că până în 2050 numărul acestora ar putea ajunge la 16 milioane. În România, asociațiile de profil estimează că există aproximativ 300.000 de cazuri de Alzheimer.

Sursa: Sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.