Medicina personalizata – o nevoie stringenta in Romania

In Romania tratamentele personalizate si inovatoare lansate in ultimii 5 ani nu sunt incluse pe lista medicamentelor si serviciilor gratuite sau compensate, inregistrandu-se astfel o situatie unica în Uniunea Europeana si care le ia sansa la viata multor bolnavi. De aceea, Platforma Europeana de Dezvoltare a lansat programul “Alege medicina personalizata!” cu scopul de a aduce pe agenda publica acest subiect si de a atrage atentia factorilor de decizie din Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii asupra importantei si necesitatii introducerii cu prioritate a tuturor tratamentelor personalizate si inovatoare pe lista medicamentelor compensate.

 

Profesor dr. Constantin Ionescu-Targoviste, care sustine aceasta initiativa, a subliniat ca Romania are resursele necesare pentru a introduce medicina personalizata, doar ca banii din sanatate nu sunt cheltuiti cum trebuie: ”Putem face aici tehnologie genetica. Avem aparate performante, dar nu avem reactivii si oamenii care sa le manevreze. Sper ca vreodata in Romania banii din sanatate vor fi directionati in intregime pentru sanatate si nu dijmuiti”.

Profesor dr. Ioan Pop de Popa, reputatul chirurg cardiovascular, primul care a aplicat tehnologia ADN in Romania, sustine la randul aceasta initiativa: ”In practica mea medicala de 60 de ani am prins medicina clasica, bionica, medicina transgenica, pentru ca acum sa asist la medicina personalizata care ne va aduce multe beneficii”.

 

Consilierul guvernamental Vasile Cepoi a recunoscut importanta tratamentelor personalizate, insa nu a facut o promisiune clara referitoare la introducerea acestora pe lista serviciilor gratuite sau compensate, in ciuda faptului ca ar putea aduce beneficii majore tarii noastre pe termen lung, nu doar din punct de vedere uman, ci si financiar. Totodata, a subliniat faptul ca medicina personalizata incepe cu relatia medic- pacient si ca trebuie inceput cu pregatirea si schimbarea mentalitatii medicilor.

Cea mai importanta initiativa imediata din cadrul acestui program este lansarea unei petitii online incepand cu data de 29 aprilie 2013, prin care toti romanii sunt invitati sa semneze pentru introducerea cu prioritate a tuturor tratamentelor personalizate si inovatoare pe lista medicamentelor compensate si gratuite din Romania pe site-ul www.alegemedicinapersonalizata.ro.

 

Text: Bianca Badescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.