Membrii OBBCSSR trag un semnal de alarmă

La finalul anului 2017, pe site-ul www.ms.ro a apărut un proiect de Lege (PL) privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate, ce vizează recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România. Absența sintagmei „având competența de a efectua analize de laborator” din textul PL va permite angajarea într-un laborator medical a oricărui absolvent cu „titlu de calificare în biochimie, biologie şi chimie”, fapt ce nu ar fi în interesul siguranței pacienților.

În prezent, conform legii actuale de reglementare a profesiilor, pentru a lucra într-un laborator de analize medicale, o persoană trebuie să dețină, pe lângă diploma de licență (3,4,5 ani) și un document care demonstrează că are „competența de a efectua analize de laborator”. Masteratul în domeniul laboratoarelor medicale oferă în acest moment această competență (conform legii educației, art. 154 „masteratul profesional oferă competență”).

Propuneri la proiectul de lege au fost acceptate până pe 22.01.2018 și se află în continuare în transparență decizională. OBBCSSR (ORDINUL BIOCHIMIȘTILOR, BIOLOGILOR ȘI CHIMIȘTILOR ÎN SISTEMUL SANITAR DIN ROMÂNIA), organizația profesională care avizează competența profesională în vederea autorizării de către Ministerul Sănătății a specialiștilor biochimiști, biologi și chimiști din laboratoarele de analize medicale, a trimis propuneri la PL în termenul legal, însă fără niciun rezultat.

Ca urmare a acestui fapt, au fost înaintate 12 adrese pe acest subiect în perioada 14 decembrie 2017 – 07 martie 2018 către diferite direcții din Ministerul Sănătății și la Cabinetul Ministrului, care nu au primit niciun răspuns.

În sistemul public de sănătate se pot angaja doar absolvenți cu certificat OBBCSSR

Actualii membri ai corpului profesional OBBCSSR au competența profesională de a furniza analize de laborator, demonstrată cu documente (diplome de licență în chimie/biologie, cursuri postuniversitare, programe de master, experiență, doctorate în domeniu). Astfel, specialiștii pot elibera sub parafă și semnătură, rezultate ale analizelor pe baza cărora se pun peste 80% dintre diagnosticele medicale.

În sistemul public de sănătate se pot angaja doar absolvenți care au certificat de membru al OBBCSSR (care demonstrează competența profesională). În sistemul privat, angajatorii pot decide în baza codului muncii să angajeze personal în conformitate cu cerințele proprii, fără a fi obligați să fie membri ai corpului profesional. Totuși, ei sunt interesați ca angajații lor să fie membri ai OBBCSSR, întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) îi punctează diferit pe aceștia. Cu alte cuvinte, angajatorul primește bani în funcție de gradele profesionale ale membrilor OBBCSSR.

Pacienții riscă să nu fie diagnosticați și tratați corect

Dacă proiectul de lege existent pe site-ul Ministerului Sănătății va fi aprobat, rezultatele analizelor ce stau la baza diagnosticului medical vor putea fi semnate și parafate de către absolvenți care nu au competența necesară (menționată în acest moment în clar pe suplimentul diplomei de master).

Reprezentanții specialiștilor membri ai corpului profesional OBBCSSR și ai Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer solicită Ministerului Sănătății o întâlnire pentru elaborarea unui text de lege în interesul pacientului, precum și menționarea explicită a „demonstrării competenței profesionale de a efectua analize de laborator”.

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.