Primul medicament aprobat împotriva alopeciei

A fost aprobat primul medicament împotriva alopeciei, afecțiune autoimună ce duce la căderea părului, adesea în plăci. Este un mare progres pentru specialiști și pacienții lor, care până acum nu aveau un tratament concret. FDA – Food and Drug Administration – din Statele Unite ale Americii a aprobat primul medicament oral care tratează alopecia areata severă.

„Accesul la alternative de tratament sigure și eficiente reprezintă un pas crucial pentru numărul semnificativ al celor afectați de alopecia severă. Aprobarea (n.r. medicamentului) va contribui la satisfacerea unei nevoi semnificative pentru pacienții care suferă de alopecia areata severă”, a explicat oficialul FDA, Kendall Marcus, printr-un comunicat de presă.

Substanța activă baricitinib, ce aparține unui grup de medicamente denumit inhibitori ai kinazei janus, este, la rândul său, un inhibitor ce poate bloca activitatea uneia sau mai multor tipuri de enzime, reducând astfel apariția inflamației. Aprobarea substanței baricitinib pentru utilizarea împotriva alopeciei areata s-a bazat pe rezultatele a două studii clinice, cu 1.200 de participați adulți cu alopecie severă.

Ce rezultate au avut studiile

Cercetările care au vizat baricitinib ca medicament ce tratează alopecia areata au fost un real succes. Mai exact, două studii au împărțit participanții în trei grupuri: un grup placebo, un grup care a primit o doză de 2 miligrame în fiecare zi și un grup care a primit o doză de 4 miligrame în fiecare zi.

În săptămâna cu numărul 36, un procent de aproximativ 40% dintre cei care au primit doza mai mare și-a recăpătat 80% din păr. Iar din grupul care a luat o doză mai mică, un procent de aproximativ 23% și-a recăpătat podoaba capilară. Doar 5% din grupul celor cărora li s-a administrat placebo s-a bucurat din nou de păr.

Totodată, aproximativ 45% dintre persoanele din grupul cu doza mai mare s-au bucurat de regenerarea sprâncenelor și a genelor.

Baricitinib, folosit și în COVID-19

Până la baricitinid, tratamentele anterioare pentru alopecia areata au fost considerate experimentale și niciunul nu a fost aprobat. Baricitinib a fost aprobat anterior pentru tratamentul artritei reumatoide, iar în timpul pandemiei COVID-19, licența sa a fost extinsă la tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19.

În timpul tratamentului cu baricitinid, au fost înregistrate și câteva efecte secundare comune, cum ar fi:

  • dureri de cap;
  • acnee;
  • nivel crescut de colesterol;
  • nivel crescut al enzimei creatinfosfokinază;
  • infecții ale tractului respirator superior.

Baricitinib, „istoric” medical

În februarie 2017, baricitinib a fost aprobat pentru utilizarea în Uniunea Europeană ca terapie de linia a doua pentru artrita reumatoidă activă moderată până la severă la adulți, fie singur, fie în combinație. În mai 2018, FDA a aprobat baricitinib pentru tratamentul adulților cu poliartrită reumatoidă activă, care nu răspunseseră adecvat la alte terapii.

Odată cu pandemia de coronavirus, baricitinib a devenit primul tratament imunomodulator pentru COVID-19, aprobat de FDA. În mai 2022, FDA a aprobat baricitinib pentru tratamentul COVID-19 la adulții spitalizați care necesitau oxigen suplimentar, ventilație mecanică neinvazivă ori invazivă sau oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO).

În iunie 2022, FDA a autorizat baricitinib pentru tratamentul alopeciei areate severe.

Surse: Fda.gov; Sciencealert.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.