Programul „Fiecare copil conteaza” schimba vietile copiilor din familiile defavorizate

• La nivel mondial, un copil moare la fiecare 3 secunde. Proiectul face parte din campania globala „Every One” a Aliantei Salvati Copiii International, desfasurata incepand din 2009 in peste 42 de tari;
• In primele trei luni de la lansarea programului „Fiecare copil conteaza” au fost inclusi in proiect 260 de copii cu varsta de pana la cinci ani, precum si 87 de mame si 85 de viitoare mamici;
• Proiectul se desfasoara in judetele Vrancea, Dambovita, Caras-Severin si Brasov si are ca obiectiv reducerea mortalitatii infantile, in conditiile in care Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din randul statelor membre ale Uniunii Europene.

Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) Romania si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, a demarat la finalul anului 2010 proiectul “Fiecare copil conteaza”, care are ca obiectiv reducerea mortalitatii in randul copiilor cu varste de sub cinci ani, precum si sprijinirea mamelor acestora. In primele trei luni de desfasurare a programului, in perioada cuprinsa intre ianuarie si martie 2011, au fost inclusi in program 260 de copii cu varste de pana la 5 ani, precum si 87 de mame si 85 de viitoare mame, din familii defavorizate.

Activitatea de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor prin programul „Fiecare copil conteaza” va continua pentru ca un numar cat mai mare de familii defavorizate din zonele selectate pentru acest prim an pilot al proiectului – judetele Vrancea, Dambovita, Caras-Severin si Brasov – sa poata beneficia de ajutor. Proiectul vizeaza informarea si educarea viitoarelor mame cu privire la sarcina si la ingrijirea copilului, precum si acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin oferirea de alimente, imbracaminte, vitamine, materiale igienico-sanitare si altele. Campania include si o componenta de informare si educare a principalilor actori sociali despre modul in care pot acestia influenta scaderea ratei mortalitatii infantile, aflata acum la cote dramatice.

Romania are in prezent cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana la 5 ani din randul statelor Uniunii Europene. Media mortalitatii infantile in Romania este de peste doua ori mai mare fata de celelalte tari si, in timp ce media mortalitatii infantile in UE este de 4,59 la o mie de nascuti vii, in Romania mor 10 copii la o mie de nascuti vii.
In primele luni de la derularea proiectului, echipele Salvati Copiii Romania care s-au implicat in proiect au urmat cursuri de pregatire ce au inclus detalii legate de program, informatii referitoare la ingrijirea femeilor insarcinate si a copiilor, precum si informatii privind modul de completare a diagnozei comunitare.

„Copiii si mamele care traiesc in coditii precare, fara acces la servicii medicale de calitate, se afla intr-un pericol real de imbolnavire din cauza conditiilor igienico-sanitare in care traiesc si a alimentatiei deficitare. Desi in unele cazuri s-a observat ca parintii merg la medic, in general acest lucru se intampla foarte tarziu, iar viata copiilor este pusa in pericol. Este nevoie de o atentie speciala pentru aceste familii – de cele mai multe ori vorbim despre familii nelegitime, cu mame minore”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In acest sens, au fost luate si primele masuri: beneficiarii proiectului au primit materiale igienico-sanitare, vitamina C si vitamina D3, precum si sirop de tuse, iar necesarul vizeaza produse de baza, precum scutece, lapte praf, termometre, antitermice, imbracaminte si alimente, potrivit analizelor desfasurate la nivel local de catre echipele organizatiei. „Ne bucuram ca un numar semnificativ de copii si mame beneficiaza deja de acest proiect. Vom continua sa ne implicam in ajutorarea acestor familii defavorizate pentru ca multe din bolile grave sau decesele din randul copiilor romani de sub 5 ani pot fi prevenite, ele fiind o consecinta a lipsei de educatie. GSK isi doreste sa joace un rol esential in a contribui la salvarea vietilor a 3 milioane de mame si a 7 milioane de copii din Romania si din intreaga lume, pana in 2015”, declara Pascal Prigent, director general al GSK Romania. Pentru a sprijini eforturile din teren, in aceste prime trei luni de la demararea proiectului au fost elaborate doua materiale care urmeaza sa fie tiparite si distribuite familiilor din cele patru judete, de catre echipele Salvati Copiii Romania. Este vorba despre „Ghidul de crestere a copilului 0-5 ani” si „Caietul copilului”, care contin informatii utile despre cresterea copiilor, alimentatia adecvata fiecarei varste, sfaturi de igiena potrivite copiilor, sfaturi pentru femeile care doresc sa devina mame, testarile obligatorii ale femeilor insarcinate si alimentatia corecta a viitoarelor mame.

Proiectul „Fiecare copil conteaza” face parte din campania globala „Every One” a Aliantei Salvati Copiii, desfasurata incepand din 2009 in peste 42 de tari. La nivel mondial, un copil moare la fiecare 3 secunde, ceea ce inseamna ca anual decedeaza circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate vietile a 500.000 de copii in fiecare an.

Potrivit datelor Eurostat, numarul deceselor bebelusilor cu varste sub un an din Romania a fost de 10,1 la mia de nou-nascuti in 2009, in usoara scadere in 2010, dar totusi, cea mai mare din Uniunea Europeana. Slovenia, de exemplu, inregistreaza o rata de 2,4 decese la mia de nou-nascuti. Datele Eurostat arata ca acest indicator se ridica la 20,5 decese la mia de nou nascuti in 1998, deci s-a injumatatit in 12 ani. In Uniunea Europeana, media mortalitatii infantile este de 4,59 la o mie de nascuti vii. Interpretat global, graficul Eurostat indica un trend descendent al mortalitatii precoce: 26,9 la o mie de nascuti vii in anul 1990, 18,6 in 2000 si 11,99 in 2009. Pe de alta parte insa, si numarul de nou-nascuti a scazut in 2010 comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut. Astfel, in iunie s-au nascut cu 151 mai putini bebelusi decat in aceeasi luna a anului trecut, in mai au fost cu 2.173 mai putini, iar in aprilie 2010, numarul nascutilor-vii a fost cu 1.226 mai mic decat in aprilie 2009 (Sursa: Institutul National de Statistica).

• Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica in 2009, dintre cei 222.388 copii nascuti, 17.383 au avut sub 2,5 kilograme, iar 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani. Cauzele directe care duc la nasterile inainte de termen sunt lipsa educatiei privind ingrijirea sanatatii gravidei si absenta consultului medical periodic din perioada sarcinii; aproape jumatate dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de consultatii prenatale sistematice.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.