Rolul macrofagelor în vindecarea inimii, după un atac de cord

O nouă cercetare dezvăluie cum se reface inima în urma unui atac de cord. Acest studiu aduce speranțe uriașe privind tratamentul problemelor cardiace, odată cu înțelegerea noilor mecanisme ce se declanșează la nivelul cordului în urma unui infarct miocardic (IM).

Insuficiența cardiacă după atacul de cord rămâne o cauză semnificativă de deces. Deși progresele farmacologice au reușit, în mare parte, să reducă mortalitatea, riscurile post-IM rămân ridicate. Studiile suplimentare ce vizează o mai bună caracterizare a mecanismelor de bază ale „reparației cardiace” au ca scop facilitarea dezvoltării unor noi abordări pentru păstrarea funcției cardiace.

Ce se întâmplă cu inima după un atac de cord

Organismul uman dă dovadă de ingeniozitate când vine vorba de a ajuta inima în urma unui episod cardiac major. Cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern din Illinois, S.U.A., au analizat modurile în care inima se poate autovindeca după un atac de cord. În urma acestei descoperiri majore, oamenii de știință pot spera la noi indicii în descoperirea unor tratamente din ce în ce mai eficiente, de ajutor în cazul problemelor cardiovasculare.

Noile concluzii ale studiului indică faptul că răspunsul imun al organismului și al sistemului limfatic este crucial în repararea leziunilor apărute în urma atacului de cord la nivelul mușchiului inimii.

Rolul macrofagelor și a proteinei VEGFC

Un rol major îl joacă macrofagele. Datorită rolului de celule primare ce intervin imediat după un atac de cord, macrofagele produc o proteină numită VEGFC, explică cercetătorii.

„Descoperim că macrofagele sau celulele imune care se „grăbesc” către inimă după un atac de cord pentru a «mânca» țesutul deteriorat sau mort induc, de asemenea, factorul de creștere a endoteliului vascular C (VEGFC) ce declanșează formarea de noi vase limfatice și favorizează vindecarea”, a detaliat Edward Thorp, patolog în cadrul Universității Northwestern din Illinois –S.U.A.

Pentru ca inima să ajungă să se repare în totalitate, ţesutul afectat trebuie îndepărtat – proces cunoscut sub denumirea de eferocitoză, în care macrofagele joacă rol important. În urma studiului realizat pe şoareci de laborator s-a observat cum tipul de macrofage producătoare de VEGFC au reparat inima adecvat.

 Sursa: JCI.org – The Journal of Clinical Investigation; ScienceAlert.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.