Semnal de alarmă! Aproape 400 de medicamente inovatoare au fost retrase din România

376 de medicamente inovatoare, dintre care 202 fără alternativă terapeutică, au fost retrase de pe piața din țara noastră în ultimii 4 ani. Situația extrem de neplăcută va continua, alte 36 de medicamente fiind notificate deja pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie 2019, anunță un comunicat de presă al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). În condițiile în care țara noastra deține președinția Consiliului European, Ministerul Sănătății are printre priorități accesul pacienților la medicamente. Chiar și în aceste conții pacienții români sunt din ce în ce mai departe de standardele europene din domeniul sănătății la capitolul acces la medicamente, se mai arată în comunicatul de presă.

Două crize majore duc la dispariția medicamentelor

,,Numărul din ce în ce mai mare de medicamente care dispar de pe piață reprezintă o dovadă a faptului că soluționarea celor două cauze majore care duc la dispariția lor trebuie să devină o prioritate pentru toți cei implicați. Politica celui mai mic preț european și taxa clawback care înregistrează creșteri trimestriale au consecințe majore asupra pacienților. Riscul pentru sănătatea lor este din ce în mare pentru că pot dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică”, a declarat Liviu Popescu, Director Relații Externe al ARPIM.

ARPIM susține măsurile luate pentru identificarea unei noi abordări a taxei clawback prin implicarea în grupul de lucru inter-ministerial înființat anul trecut cu acest scop. De asemenea, consideră că soluția punctuală de a actualiza bugetul anual alocat medicamentelor cu rata inflației, care va intra în vigoare începând cu ultimul trimestru al anului 2018, reprezintă un bun pas înainte.

,,Considerăm că este crucial ca toate eforturile pentru a crește nivelul de predictibilitate și sustenabilitate ale taxei clawback să continue într-un ritm cât mai alert, iar pentru asta, bugetul alocat medicamentelor trebuie, într-adevăr, actualizat anual. Totodată, ne așteptăm ca autoritățile să acorde în continuare atenție soluțiilor propuse de ARPIM, printre care și eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale”, mai spune Liviu Popescu.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.