Tratamentul cu fier intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare şi deces la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică

O meta-analiză care a fost prezentată în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie de la Londra (2015) a demonstrat că tratamentul cu carboximaltoza ferică este asociat cu reducerea de până la 41 de procente a riscului de respitalizare şi a deceselor cauzate de factorii de natură cardiovasculară. Pacienții cu insuficiență cardiacă cronică suferă adesea de deficit de fier, fiind prezent la aproximativ 50% dintre aceștia. Lipsa de fier scade capacitatea pacientului de a face efort și implicit, scade calitatea vieții.
Meta-analiza s-a bazat pe patru studii clinice randomizate, finalizate, realizate prin metoda dublu-orb, în rândul pacienților din ambulatoriu care suferă de insuficiență cardiacă cronică (ICC) sistolică şi deficit de fier (FER-CARS-1, FAIR-HF , EFFICACY-HF și CONFIRM-HF). Studiile clinice au comparat eficacitatea şi siguranţa terapiei intravenoase cu carboximaltoza ferică (Ferinject®) faţă de placebo. Datele aa 839 de pacienți tratați în 138 de centre medicale din 19 țări au fost analizate în cadrul meta-analizei.
„Analiza arată că tratarea deficitului de fier la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică sistolică cu carboximaltoza ferică, ar putea avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii. Deficitul de fier este frecvent întâlnit în cazurile de insuficienţă cardiacă şi contribuie la agravarea bolii. Cu toate că aceste rezultate trebuie confirmate de un studiu clinic extins, diagnosticarea şi tratarea deficitului de fier trebuie luate negreşit în considerare în cazul tratamentului bolnavilor care suferă de ICC.”, a explicat Prof. Dr. Stefan Anker, prim-autor al meta-analizei şi ex-preşedinte al Asociaţiei de Insuficiență Cardiacă din cadrul Societății Europene de Cardiologie.
Despre Ferinject®
Ferinject® (carboximaltoza ferică) este o terapie non-dextran, intravenoasă, de substituţie cu fier, descoperită şi dezvoltată de Vifor Pharma, o companie a Grupului Galenica. Ingredientul farmaceutic activ al Ferinject® este carboximaltoza ferică. Până în prezent, la nivel mondial, Ferinject® este distribuit în 68 de ţări pentru tratamentul deficitului de fier şi este administrat în cazurile în care preparatele cu fier oral sunt ineficiente, sau nu pot fi utilizate. În multe ţări, preparatele de substituţie cu fier intravenos sunt utilizate în principal pentru tratamentul pacienţilor dializaţi. Totuşi, deficitul de fier este şi o complicaţie a multor altor boli. Vifor Pharma evaluează noi oportunăţi de tratament ale deficitului de fier cu Ferinject® în diferite arii terapeutice. Alte studii clinice cu Ferinject® sunt în curs de derulare în boala cronică de rinichi (BCR), oncologie (anemia pacienţilor oncologici), cardiologie (insuficienţa cardiacă cronică), managementul transfuziilor de sânge la pacienţi, precum şi sănătatea femeilor.
Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.