Tratamentul de ultima generatie pentru cancerul hepatic

Cea mai moderna si mai eficienta metoda de tratament pentru cancerul hepatic si metastazele hepatice este la ora actuala chemoembolizarea cu microsfere absorbabile. Aceasta metoda a fost si subiectul principal de discutie in cazul simpozionului “Abordarea pluridisciplinara a pacientilor cu tumori hepatice maligne”.

Simpozionul care a avut loc pe data de 14 februarie 2015, a fost prezidat de catre Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistica medicala in cadrul spitalului SANADOR, doctor in stiinte medicale si presedintele Societatii Romane de Radiologie Interventionala. Acesta a declarat ca: „Interventia de chemoembolizare cu microsfere absorbabile este principalul tratament minim-invaziv in tratarea cancerului hepatic, cu rezultate foarte bune si reactii adverse minime, care ofera pacientului avantajul de a se externa la maxim 48 ore de la interventie . Aproximativ 89% dintre pacienti raspund bine la acest tratament, in sensul ca fie tumora s-a micsorat, fie a stagnat.”.

Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile este eficienta atat in cazul tumorilor maligne primare car si secundare care au contraindicatie de operatie. Procedura implica introducerea unui  unui microcateter in arterele din ficat care vascularizeaza tumora respectiva; in aceste vase, ulterior, se injecteaza microsfere incarcate cu substante chimioterapice care au rolul de a distruge tumora din interior, dar si de a opri fluxul sangvin catre tumora. Faptul ca se intervine doar pe vasele tumorale face ca reactiile adverse sa fie reduse in comparatie cu chimioterapia conventionala.

Dr. Bogdan Popa este cel care a realizat prima interventie de chemoembolizare cu microsfere absorbabile, in premiera nationala in 2012, la spitalul SANADOR.

Pe langa subiectul chemoembolizarii, in cadrul simpozionului s-a discutat si despre necesitatea abordarii pluridisciplinare a pacientilor cu tumori hepatice maligne. Invitatul de onoare al evenimentului a fost prof.Dr.Boris Radeleff din Universitatea Heidelberg, Germania, personalitate de prestigiu in domeniul radiologiei interventionale vasculare.

 

Text: Bianca Badescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.