Un român a contribuit la câştigarea Premiului Nobel pentru Medicină 2019

Prof. Mircea Ivan este unul dintre specialiştii care au contribuit la descoperirea ce a primit în acest an Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Mircea Ivan este profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină, Universitatea de Medicină Indiana, Indianapolis (SUA), iar o lucrare la care a fost coautor a fost extrem de importantă pentru cei trei câştigători ai premiului.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat de trei oameni de ştiinţă

Mircea Ivan este absolvent al UMF „Carol Davila”

Printre publicaţiile-cheie care au contribuit la Premiul Nobel câştigat de Gregg L. Semenza, William G. Kaelin Jr. şi Sir Peter J. Ratcliffe, pentru descoperirile despre cum se adaptează şi simt celulele disponibilitatea oxigenului, se află şi lucrarea ce îl are coautor pe Mircea Ivan: Ivan, M., Kondo, K., Yang, H., Kim, W., Valiando, J., Ohh, M., Salic, A., Asara, J.M., Lane, W.S. & Kaelin Jr., W.G. (2001) HIFa targeted for VHL-mediated destruction by proline hydroxylation: Implications for O2 sensing. Science, 292, 464-468.

Mircea Ivan este absolvent al UMF „Carol Davila”, Bucureşti, promoţia 1993 şi a lucrat  în perioada sa postdoctorală cu prof. W. Kaelin, unul dintre laureaţi, la Dana-Farber Cancer Institute. Conform Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, „rezultatele acestor cercetări, publicate în Science în 2001, au arătat pentru prima dată că senzorii oxigenului sunt nişte enzime care hidroxilează proteina HIF (Hypoxia-Inducible Factor) la nivelul unor proline specifice conservate de-a lungul evoluţiei”.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Sursa foto: researchgate.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.