Viață nouă pentru antibioticele vechi: cercetătorii dezvoltă forme sintetice ale gramicidinei A

O echipă de chimiști de la Universitatea din Tokyo a dezvoltat 10 noi forme artificiale ale unui antibiotic mai vechi pe piață, numit gramicidina A, care se pare că sunt mai sigure pentru uz uman. Deoarece rezistența la antibiotice este un fenomen în continuă dezvoltare, oamenii de știință și-au îndreptat atenția asupra îmbunătățirii compușilor antibacterieni. Gramicidina A este unul dintre antibioticele vechi, pe care medicii îl prescriau pentru administrarea topică direct pe rănile infectate, administrarea internă fiind toxică pentru organe precum rinichi sau ficat.

Gramicidina A este o spirală de 15 amino-acizi

Gramicidina ucide bacteriile datorită faptului că pătrunde prin membrana celulară, care separă fizic componentele celulei de mediul extern. Cercetătorii au analizat aproximativ 4.100 de variații ale gramicidinei A pentru a dezvolta un nou medicament sigur și eficient. Gramicidina A este este o spirală de 15 amino-acizi, iar în experimentele lor, chimiștii au selectat 6 dintre amino-acizii care puteau suferi modificări, fără a afecta însă structura gramicidinei A. Cei 6 au putut fi înlocuiți cu 4 alternative, iar rezultatul a dus la 4.096 de variații. Experții au folosit o tehnică specială, iar produsele de sinteză au fost puse separat și evaluate.

Rezistența la antibiotice ar putea deveni amintire

Acțiunea împotriva streptococului

Apoi le-au testat pentru a observa cum acționează împotriva streptococului, bacterie responsabilă de o serie de infecții prezente la nivelul organismului uman. Testele preliminare de laborator au identificat 10 variații ale antibioticului ca fiind posibile medicamente cu rol antibacterian. Rezultatele studiului au fost publicate în celebra publicație Nature Communications.

Sursa: medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.