Genele care dau superputeri, o realitate!

Chiar dacă poate părea ireal, există mutaţii genetice, adică alterări permanente într-o secvenţă ADN, care îi fac pe oameni să semene, oarecum, cu eroii din filmele fantastice. Unele mutaţii sunt neutre, în timp ce altele au efecte negative, potrivit dailymail.co.uk. Hipertrofia musculară asociată miostatinei este o condiţie care poate face ca un adult sau un copil să aibă o masă musculară incredibilă, nefiind nevoie de niciun fel de exerciţiu fizic. Aceasta apare atunci când gena care produce proteina numită miostatină suferă o mutaţie.

Explozie de energie şi viteză, gena atleţilor

Oamenii de ştiinţă susțin că o proteină numită alfa-actinină-3, codificată de gena ACTN3, este responsabilă de celulele musculare care au un timp foarte rapid de contracţie şi îi fac pe atleţi să sprinteze exploziv. Foarte mulţi oameni nu au, din cauza unei mutaţii, proteina alfa-actinină-3 în stare de funcţionare. În urma cercetărilor s-a descoperit că atleţii de top şi chiar halterofilii de succes poartă această genă.

Oase puternice

Osteoscleroza și hiperostoza sunt boli care fac oasele să crească mai dense şi mai voluminoase. Responsabilă este gena LRP5, implicată în semnalele chimice dintre celule şi este parte a unui proces referitor la dezvoltarea celulelor. Persoanele care suferă de această mutaţie au oase foarte puternice şi mai puţine probleme de sănătate. Pe de altă parte, în alte cazuri, oasele se dezvoltă prea mult şi pot pune presiune, de exemplu, pe creier sau pe diferiţi nervi din corp.

Toate aceste mutaţii pot aduce superputeri, însă în foarte multe cazuri, acestea pot duce şi la afecţiuni grave de sănătate, atenţionează cercetătorii.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.