Peptida Rb4, rezultate promiţătoare în tratamentul melanomului

Melanomul este o formă de cancer de piele, ce se răspândeşte rapid şi la alte organe, tocmai de aceea riscul de deces al pacienţilor este crescut. Cercetătorii brazilieni au dezvoltat însă o peptidă, care încetineşte dezvoltarea melanomului, îmbunătăţind ratele de supravieţuire. Studiile anterioare au conectat o proteină numită PLP2 cu riscul de deces cauzat de melanom – s-a constatat că supraexpresia favorizează apariţia metastazelor, însă blocarea proteinei inhibă dezvoltarea tumorală.

Dezvoltarea tumorală a fost întârziată

În acest nou studiu, cercetătorii au dezvoltat o peptidă numită Rb4, derivată din PLP2, și au testat acţiunea acesteia împotriva melanomului pe şoareci. În cadrul testelor realizate pe celulele tumorale cultivate în laborator şi tratate cu Rb4, acestea s-au oprit din multiplicare. Peptida acţionează asupra tumorilor şi creşte expresia a două molecule asociate cu deteriorarea ţesuturilor, în cele din urmă inducând necroza, moartea celulară ce apare din lipsa fluxului sangvin către ţesuturi.

În cadrul altor teste, echipa a injectat şoarecii de laborator cu celule canceroase, apoi a urmat o serie de cinci injecţii cu Rb4, timp de 10 zile. S-a observat că dezvoltarea tumorală a fost întârziată cu 40 de zile, iar numărul de noduli metastatici la nivelul plămânilor şoarecilor a fost redus. Tratamentul a crescut rata de supravieţuire cu până la 25% şi nu au fost identificate efecte adverse. Astfel, această peptidă ar putea fi un tratament promiţător în ceea ce priveşte melanomul, potrivit companiei braziliene ReceptaBio, care a dezvoltat peptida.

Sursa: Newatlas.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.