Psoriazisul, pe locul 5 în topul bolilor cronice netransmisibile

Peste 400.000 de români au psoriazis, o boală cronică ce debutează în intervalul 15-30 de ani. La nivel mondial, statisticile arată că 125 de milioane de oameni suferă de psoriazis. În acest context îngrijorător, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, Societatea Română de Dermatologie atenționează că psoriazisul nu este o boală contagioasă şi că necesitatea unui management adecvat al afecţiunii este extrem de importantă.

43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „ruşine socială”

Stigmatizate și izolate, persoanele cu psoriazis ajung să fie discriminate. Statisticile arată că 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment, 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „ruşine socială” și 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive. În plus, pacienţii cu psoriazis sever lipsesc anual de la serviciu, în medie, între 3 şi 26 de zile. Pentru creșterea calității vieții pacienților, medicii spun că diagnosticarea precoce este esențială. Ținând cont de necesitatea schimbării mentalităților, Societatea Română de Dermatologie continuă campania de conștientizare publică asupra psoriazisului, numită „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, începută acum doi ani.

Aveți psoriazis? Iată cum puteți ține depresia la distanță!

„Impactul resimțit, în calitate de persoană cu psoriazis, este puternic nu doar fizic, ci și la nivel emoțional, pentru că boala te afectează pe toate planurile. Psoriazisul afectează de la modul în care te percepi tu pe tine însuți, până la alegerea și practicarea unei meserii, de la modul în care relaționezi cu persoanele apropiate, la modul în care îți petreci timpul liber. Ajungi inevitabil să te gândești cum vor reacționa membrii familiei, prietenii dar și colegii de la locul de muncă, așa că boala poate să îți controleze alegerile în viață, iar episoadele de depresie te pot împiedica să îți desfășori activități care pentru alții pot părea banale”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune şi pacient cu psoriazis.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.