Nutriție și farmacie

Pubertatea normala: consideratii asupra clinicii pubertatii normale

Dr. Camelia Procopiuc, medic primar endocrinolog Dr. Cristina Dumitrescu, medic primar endocrinolog Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon”, Bucuresti     Rezumat: Pubertatea este o faza extrem de importanta in… Citește mai mult

Pubertatea normala: consideratii asupra cresterii in pubertate

Dr. Camelia Procopiuc, medic primar endocrinolog Dr. Cristina Dumitrescu, medic primar endocrinolog Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” Bucuresti   Rezumat: Cresterea longitudinala este in primul rand asigurata de activitatea… Citește mai mult

Influente alimentare in bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de imbolnavire si deces in prezent, fiind  responsabile de pana la jumatate din totalul deceselor (1).  Bolile cardiovasculare artero-sclerotice sunt pe primul loc atunci cand… Citește mai mult

Diabetul zaharat autoimun al adultului

ALEXANDRA BULGAR1, A. BREHAR2, A. COJOCARU1 1Centrul Medical Nova, Bucuresti 2Institutul National de Endocrinologie “C.I.Parhon”, Bucuresti Abstract: Latent autoimmune diabetes in adults (LADA) describes a slowly progressive autoimmune diabetes form… Citește mai mult

Alimentatia si sedentarismul: factori majori de risc pentru progresia prediabet – diabet zaharat

E.Adamescu Spitalul Clinic N. Malaxa, Bucuresti Rezumat: Stilul de viata actual, care asociaza frecvent sedentarism si alimentatie hipercalorica bogata in grasimi si zaharuri rafinate a condus la o explozie a… Citește mai mult

Toxiinfectiile alimentare in actualitate

Dr. Corina Zugravu, Lector universitar UMF “Carol Davila”   Rezumat: In ciuda legislatiei stricte din domeniul alimentar, toxiinfectiile alimentare continua sa imbolnaveasca oamenii si sa aiba, uneori, consecinte grave mergand… Citește mai mult

Indulcitorii si utilitatea lor in afectiunile metabolice

Prof. Dr. Constantin Ionescu- Tirgoviste Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Prof. N.C. Paulescu” Membru correspondent al Academiei Romane   Rezumat: Indulcitorii sunt imparţiţi in naturali si sintetici…. Citește mai mult

Laptele si produsele lactate: avantaje si probleme asociate consumului

Rezumat: Laptele si produsele lactate reprezinta alimente foarte importante, care aduc corpului nostru nutrienti plastici si functionali de inalta utilitate. Recent, alaturi de componentele clasice, au fost descrise noi substante… Citește mai mult

Boala celiaca, aspecte generale si progrese terapeutice

Rezumat: O afectiune a carei prevalenta a crescut mult in ultimele decenii este boala celiaca sau intoleranta la gluten. Cu etiopatogenie multifactoriala, boala ramane o problema importanta de sanatate care… Citește mai mult

Elementele minerale si copilul de 4-13 ani

Rezumat: Omul are nevoi diverse de micronutrienti (vitamine si minerale), fiecare etapa a vietii avand necesitati particulare. Copiii de 4-13 ani trec in mai putin de un deceniu prin schimbari… Citește mai mult

Politica de confidentialitate