Nutriție și farmacie

Derivatele cerealiere: valoare nutritivă și elemente de toleranță

Rezumat: Derivatele cerealiere sunt de bază în alimentația omului. Ele furnizează îndeosebi energie, prin intermediul amidonului, dar și fibre, vitamine, elemente minerale etc. Consumul adecvat necesităților calorice ca și preponderența… Citește mai mult

Relația bidirecțională dintre alimentație și starea emoțională

Rezumat: Problemele de sănătate relaționate cu nutriția și stilul de viață sunt larg răspândite în zilele noastre, afectând atât țările în curs de dezvoltare, cât și țările dezvoltate, precum și… Citește mai mult

Modificarea compoziției corporale la sportivii amatori și de performanță

Rezumat: Când vine vorba despre sport, greutatea ideală și o compoziție corporală adecvată sunt printre factorii cu un impact direct asupra performanței sportive, așadar obiectivele obținerii greutății ideale sunt diferite… Citește mai mult

Nutriția personalizată: soluția viitorului

Rezumat: Influența alimentației asupra sănătății nu mai este de mult un mister pentru nimeni. Cu toții, indiferent de statutul socio-economic și educațional știm că „suntem ceea ce mâncăm” și cunoaștem,… Citește mai mult

Fibrele alimentare: clasificare și efecte

Rezumat: Fibrele sunt compuși ai lumii vegetale cu caracteristici biochimice și efecte diverse asupra organismului uman. Deși cercetările care au urmărit efectele fibrelor au oferit adesea rezultate contradictorii, se consideră… Citește mai mult

Îndulcitorii, ingrediente utile în alimentația modernă

Rezumat: Îndulcitorii alimentari reprezintă o categorie de aditivi larg folosită în alimentația omului modern. Inocuitatea celor aprobați pentru utilizare în Europa este certă, iar utilitatea lor în reducerea aportului caloric,… Citește mai mult

banci de lapte

Alimentația cu lapte matern donat: de la doici la băncile de lapte matern

Rezumat: Alăptarea este considerată standardul de aur în nutriția sugarilor și a copiilor mici. Atunci când alăptarea de către propria mamă nu este posibilă, soluțiile la care s-a apelat și… Citește mai mult

halba de bere

Efectele consumului moderat de bere asupra sănătăţii

Rezumat: Berea este o băutură consumată din zorii omenirii. Ea se bucură de mare popularitate și astăzi, de aceea efectele consumului au atras atenția oamenilor de știință. Numeroase studii din… Citește mai mult

diabet zaharat

Expansiunea patologiei metabolice – Epidemia secolului. Partea a IV-a: Riscul de diabet zaharat tip 2 şi intervenţia asupra factorilor modificabili

 Rezumat: Creșterea incidenței diabetului zaharat impune necesitatea calculării unui risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în populația generală. Acest instrument trebuie să fie simplu, ușor de folosit… Citește mai mult

rata metabolica

Expansiunea patologiei metabolice – epidemia secolului. Partea a III-a: Rata metabolică de repaus asociată excesului ponderal din obezitate, sindrom metabolic și diabet zaharat de tip 2

Rezumat: Energia folosită de un organism viu în starea de veghe fiziologică și în anumite condiții este denumită rată metabolică de repaus (RMR). Cel mai mare consum îl au organele… Citește mai mult